Pagina's

zondag 9 december 2012

Even gaat de poort dicht...


Maar vanaf half januari staan we opnieuw paraat voor groepen, en vanaf mei starten de vrije wandelingen opnieuw. 
We houden u op de hoogte. In 2012 bezochten 545 mensen het fort met een gids van onze gidsenwerking. We telden 6 vrije wandelingen (die van september moest worden afgelast) en 7 groepen. Daarnaast was er de fortengordel. Op de vrije wandelingen telden we 164 deelnemers, Dat betekent een gemiddelde opkomst van 27 personen. Tijdens de fortengordel namen we om en bij de 200 bezoekers op sleeptouw. De 7 groepen waren goed voor gemiddeld 25 à 26 bezoekers. De fortgidsen zijn hiermee zeker tevreden, maar het kan beter. 


Voor 2013 staat de ontwikkeling van het educatief belevingsspel voor kinderen op het programma. Hiermee willen we ook een jong publiek warm maken voor deze fascinerende plek. We hebben ook een project voor erfgoeddag in situ klaarstaan en uiteraard is er de vijfde editie van de fortengordel die door de sportdienst van de provincie wordt georganiseerd.

Per seizoen plannen we ook minstens één natuurwandeling rond het fort. Op 'hoogdagen' als erfgoeddag en fortengordel gaan we proberen zowel historische als natuurwandelingen aan te bieden. 

De gidsenwerking ijvert ook voor informatieborden bij de verschillende fortgebouwen en - plaatsen. Wij steken ons licht op bij alle mogelijke instanties om een duurzame en mooie en vooral duidelijke signalisatie te realiseren. 

2013 is het aanloopjaar naar de vier jaar durende herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Stilaan worden er plannen gemaakt, mensen gecontacteerd, materiaal verzameld. Uiteraard houden wij u langs deze weg op de hoogte.

De olifant komt....

Maar 2013 wordt (hopelijk) het jaar van de mammoet van Hoboken, van de Elephas antiquus (of was het toch een mammuthus primigenius), die in 1862 bij de graafwerken voor fort 8 aan het oppervlak kwam. De restanten bevinden zich in het Natuurhistorisch Museum te Brussel. Wij zijn ervan overtuigd dat slechts weinig Hobokenaren op de hoogte zijn van deze vondst, laat staan dat ze de reconstructie van het skelet ooit hebben gezien. Daarom willen wij dit specimen rond erfgoeddag (21 april) voor enige tijd naar Hoboken halen. Er wordt nog een resem andere projecten aan verbonden, zodat de komst van de prehistorische "olifant" niet onopgemerkt zal blijven. 


Rechts boven het Hobokense exemplaar (nr. 8)

Als wij de mammoet in bruikleen kunnen nemen, zal hij alleszins niet op het fort kunnen opgesteld worden. Daar zijn de condities verre van museaal. Er zal dus meer dan een beetje creativiteit uit de kast  moeten gehaald worden om hem ook in situ te laten verschijnen. Wij geloven erin. 


De gidsenwerking is een werkgroep binnen de erfgoedvereniging 
Het GenOOtschap-stuwgroep vOOr cultuur.
Volg de Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) op Facebook




2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uiteraard hoop ik ook scholen te bereiken. Zeker de Hobokense scholen zouden moeten komen. Eerst zijn er nog wel wat praktische problemen op te lossen. Het gaat dan vooral over de financiële kant: verzekering, vervoer, bewaking enz.
    Later op het jaar wordt er nog een sociaal-artistiek project aan verbonden. Het mammoetskelet zal dan al wel opnieuw in zijn veilig onderkomen in Brussel zijn. Dit project zul je kunnen volgen op de Facebookpagina van de Lokale Kunstenaars Hoboken.
    http://www.facebook.com/LokaleKunstenaarsHoboken

    BeantwoordenVerwijderen