Pagina's

vrijdag 14 november 2014

150 jaar Brialmontforten

Precies 150 jaar geleden werd de eerste reeks van acht forten rond Antwerpen, naar ontwerp van Henri Alexis Brialmont afgewerkt en in gebruik genomen. De bouw van Fort 8 liep van bij het begin behoorlijk vertraging op zodat het als laatste klaar was. Nauwelijks 40 jaar na de bouw werd overwogen het af te breken. Dat gebeurde niet, maar na 1906 zou het niet meer tot het verdedigingssysteem van het Réduit Nationale Antwerpen behoren. Voorliggende schansen zouden de rol van het fort in de Veiligheidsomwalling overnemen.
Fort 8 bleef militair domein tot 1977. Toen werd het aangekocht door de gemeente Hoboken. In 1983 kwam het met de fusie in stadshanden.

Het fort kreeg allerhande bestemmingen, van leerwerkplaats tot jeugd-culturele zone. Sinds 2009 is de gidsenwerking er actief vanuit onze erfgoedvereniging Het GenOOtschap. Een paar duizend bezoekers werden sindsdien op fort 8 rondgeleid.
De komende wintermaanden - na de fortendag van 14 december '14 - ligt onze publiekswerking grotendeels stil. Een rondleiding op aanvraag kan nog, maar enkel voor onze verhalenwandeling, niet voor een bezoek aan de gebouwen. Dat betekent niet dat de gidsen hun winterslaap houden. Er wordt verder opgeruimd en opgekuist, en gewerkt aan toegankelijkheid en veiligheid.

Op 12 april 2015 starten de maandelijkse rondleidingen opnieuw.
Tijdens de fortengordel op 17 mei 2015 maken de gidsen er een feest van. Uiteraard zal het fort kunnen bezocht worden maar wij rekenen ook op gezinnen met kinderen, om gewapend met de spelbrochure Geschiedenis wordt kinderspel, spelenderwijs het fort te komen verkennen.

Tegen die tijd wordt in het réduit hard gewerkt aan de nieuwe look van het bezoekerscentrum en museum: nieuwe foto's, nieuwe documenten, nieuwe plannen.

Grachtflankering fort 8 (Tom Oliviers)

Wij zijn er immers van overtuigd dat het fort een toeristische troef kan worden voor Hoboken. Het is tenslotte het meest oorspronkelijk bewaarde exemplaar van de oude Brialmontfortengordel, een parel van bakstenen vestingbouw.

Tegelijk is het een groene zone die op recreatief vlak en op het gebied van natuurbeleving heel wat te bieden heeft.

Het GenOOtschap is geen ledenvereniging en werkt zoveel mogelijk zonder subsidies. Wij leven voornamelijk van wat we na onze rondleidingen met de pet ophalen. Voorts rekenen wij op onze vrienden die jaarlijks hun steentje bijdragen. Voor 10 euro bent u onze vriend. Dikke vrienden geven ons 20 euro en onze dikste vrienden stoppen ons 30 euro toe. Buiten categorie zijn onze "super"vrienden met 50 euro. Interesse om financieel bij te dragen voor een geweldige erfgoedsite? Stuur een mail naar fortgidsen@outlook.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten