maandag 14 december 2015

2014 in 2015

We hadden ons voorgenomen het in 2015 kalm aan te doen. Na het feestjaar 2014, waarin de Gidsenwerking zijn vijfjarig bestaan vierde, leek een sabbatjaar een mooi voornemen. De gewone rondleidingen zouden natuurlijk gewoon doorgaan. Op de Fortengordel en Open Monumentendag mochten we uiteraard niet ontbreken. 
Salon Belles-Lettres tijdens Brialmontmartre 2015
We beloofden in 2014 een tweede editie van Brialmontmartre en van de Fortendag, en belofte maakt schuld. Dus ook dat ging door.
Het kinderspel kwam eindelijk uit de startblokken. Dat konden we toch niet laten slabakken... En dan was er buiten het fort ook nog het Minervaproject... 

Resultaat, geen sabbatjaar. Integendeel. Er werd gegidst, getapt, gepoetst, gesnoeid, geveegd en opgeruimd dat het een lieve lust was. We investeerden in beheersmateriaal en in veiligheid: we legden zelf een ketting met slot op de poort. 
De lokalen die we vrijmaken en opkuisen, geven we zo mogelijk een bestemming.
Zo werd een eerste aanzet voor een bezoekerscentrum gegeven op het gelijkvloers. De noodzaak hiervan bleek duidelijk tijdens de fortendag. Het geïmproviseerde filmzaaltje zat regelmatig vol. 
Bezoekerscentrum

Als we de bezoekers van alle eigen activiteiten in het binnenfort samentellen, sluiten we af met bij benadering 2014 bezoekers. Bij benadering, maar het zullen er eerder wat meer dan wat minder zijn. De laatste rondleiding van het seizoen kon op 35 geïnteresseerden rekenen. Negen mensen kwamen ons op eigen kracht bezoeken. Dat brengt het totaal voor de 'Laatste' op 44. In totaal betekent dit een forse groei van het bezoekersaantal tegenover vorig jaar. Toen klokten we af op 1600. De kaap van 2000 werd met verve gerond. 
De 2000ste bezoeker, Louis Maes, kreeg een infopakket over Hoboken, met o.m. het mooie fotoboek uit 2010 van de Photo Explorers en het werk van Kristel Remes over Fort 8. Wij hadden ook voor een jeugdige bezoeker een pakje voorzien. Geen boek over het fort, maar een leuke mok zat in dat pakket. Proficiat Esra Gokbas.In 2016 zetten we onze activiteiten verder. Het bezoekerscentrum wordt verder uitgebouwd. 
Foto's, computers en beeldschermen moeten ook minder mobiele mensen de gelegenheid geven een bezoek te brengen aan het fort. Omdat we met eigen financiële middelen werken, gebeurt de inrichting in meerdere fases. Er wordt ook volop gesleuteld aan de Tour de fort, om de individuele bezoeker op zijn verkenningstocht voldoende tekst en uitleg te verschaffen en hem op het juiste pad te houden. 

Voor het fort zetten wij nog steeds alles op het spel. Wie een origineel verjaardagsfeest wil voor de kinderen, kan aan de slag met het verkenningsspel. Ook klassen kunnen met een speciale editie op stap.


Geschiedenis wordt kinderspel
In 2015 hadden we één groot project buiten het fortdomein, met financiële ondersteuning van het district. Een replica van een in Hoboken gebouwde pantserwagen reed vanaf de oorspronkelijke plaats van assemblage naar de Kioskplaats waar het verenigingenmarkt was. 
Ons project voor 2016 in het raam van de Grooten Oorlog houden we wel in eigen huis. Het is een tentoonstelling van fotograaf Frank Lambrechts met foto's van restanten van de oorlog in onze tijd.

© Frank Lambrechts
De vaste activiteiten blijven. Op 15 mei is er fortengordel en op 11 september Open Monumentendag. Op 2 oktober 2016 bezetten kunstenaars het fort met Brialmontmartre en op 13 november is het fortendag. Tussendoor plannen wij nog een muzikaal Fortissimo. Die datum ligt nog niet vast.

Uiteraard zijn er onze maandelijks rondleidingen. Ook in 2016 blijven die geheel gratis. Groepen kunnen een 'Bezoek op verzoek' vragen. Dit is wel betalend.


SAMEN ZETTEN WE FORT 8 OP DE KAART !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten