zondag 14 februari 2016

De fort(w)achters van de toekomst

Voor 7-jarigen een rondleiding geven op het fort is nog nét ietsje anders dan 10-jarigen op sleeptouw nemen. 
Met een simpel verhaaltje geef je een motief voor de tocht. Ze zijn naar hier gekomen om een niet zo bijster slimme soldaat die moederziel alleen op het fort ronddwaalt te helpen. Ze moeten een soldijkist zoeken, maar omdat er in het fort enkel soldaten binnen mogen, moeten ze eerst een paar proeven doen. Aangepaste proeven, want lezen gaat nog niet echt goed en bij telspelletjes hebben ze nog vingertjes te weinig. Ook de kracht ontbreekt nog. Bovendien moet jongere broer of zus óók mee kunnen spelen. Het enthousiasme neemt toe bij elke gelukte proef en na elk schouderklopje als het net iets minder was. 


Hoe leg je aan kinderen van 7 jaar uit wat "kartetsen" zijn? Je neemt een blikken koffiebus, je stopt daar wat kleine balletjes in en je laat hen daarmee kanon spelen om kegels omver te gooien. Het randje aan de bus zorgt wel voor 'speciale effecten'. 
Achter de hand: een 'kartets' met eetbare inhoud. 


Soldaten moeten kunnen marcheren. 
Binnenmarcheren in het fort doe je zo: "En avant.......MARCHE!"


Het succesnummer bij uitstek: schieten met klakkebuizen. Je voelt bij de ouders de 'goesting' om mee te spelen. De "munitie" had zeer te lijden onder de weersomstandigheden. De volgende groep die op bezoek komt zal nieuwe pijltjes moeten rollen.


Hoe groot is het fort? Loop even rond, dan weet je het meteen. Ook dat wordt vooral door de ouders gewaardeerd. Hen wacht een rustige avond.


Variant op 1-2-3 piano: "Richt het geweer....... VUUR"


De voorlaatste opdracht: marcheren over de binnenplaats. Want intussen hebben links en rechts achtergelaten aanwijzingen de nieuwe 'soldaten' bij hun doel gebracht. Nog één opdracht en de kist is terecht. 
En dan wacht de beloning: smullen en smikkelen in de kantine van de fort(w)achters.

info: fortgidsen@outlook.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten