maandag 28 augustus 2017

De hoogdagen van de herfst

De fortwachters zijn het hele jaar actief. Vanaf april starten de maandelijkse rondleidingen en in mei vormt de fortengordel het hoogtepunt van de eerste jaarhelft. Dankzij de Zomer van Fort 8 kregen we dit jaar in juli en augustus niet enkel erfgoedfanaten maar ook ander schoon volk over de vloer.
Vanaf september schakelen we alweer naar een hogere versnelling. Elke maand wordt speciaal.

Open Monumentendag:10 september van 10 tot 18 uur
Fort 8 is een beschermd monument, en dus is het gewoon onze plicht jaarlijks deel te nemen aan dit evenement.
Zoals steeds presenteren wij een totaalprogramma met wandelingen, gidsbeurten, animatie en culinaire geneugten.
Wie op eigen kracht wandelt, kan onze Tour de Fort pijlen volgen. Zij brengen je bij de belangrijkste gebouwen en plaatsen. Bij elke halte vind je een beknopte uitleg over het gebouw of over de plaats. Maar met een gids, zie je meer. Onze gidsen staan klaar om extra tekst en uitleg te geven bij al dit fraais. Voor deze editie zien onze wandelingen er overigens een beetje anders uit. Het fort werd gebouwd op de gronden van het vroegere Sorghvliedt. In het midden van dat domein stond een belvedère. Met de restauratie van dit paviljoen, leek het ons logisch deze parel in onze wandeling te betrekken. Ons project werd goedgekeurd door het district en zelfs uitgebreid. Ook de kerk en kasteel Broydenborg worden opengesteld. Het is deze as, het groene lint, waar het in het masterplan voor Hoboken centrum om draait.
Vier locaties op elkaar afstemmen, is haast onbegonnen werk. De uren van de gidsbeurten op het terrein kunnen dan ook afwijken van de uren die in de brochure of flyer staan.  De gids van het fort wacht de wandelaars op aan de Krijgsbaan bij de belvedère, en gaat dan naar het houten huis. Daar start dan de fortwandeling. Gratis.

Brialmontmartre: 8 oktober van 11 tot 17 uur
Het fort van Hoboken vormt het kader voor onze eigenzinnige, niet gesubsidieerde kunstmarkt "Brialmontmartre". De naam verwijst enerzijds naar "Montmartre", de bekende wijk in Parijs en anderzijds naar Henri Alexis Brialmont, de ontwerper van de fortengordel rond Antwerpen. Dit is reeds de vierde editie.
De toegang voor het publiek is gratis.

De meest uiteenlopende vormen van kunst en expressie komen aan bod: schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, keramiek. Ook zang en poëzie kunnen bij ons een plaats krijgen.
Bij mooi weer bieden de binnenkoer en de droge gracht een sfeervol decor. Als het pijpenstelen regent (zoals vorig jaar), stellen wij binnen op.

Fortendag: 12 november van 10 tot 17 uur
Ook onze Fortendag is aan de vierde editie toe. Forten en werkingen stellen zich voor aan elkaar en aan het publiek. Ook particuliere verzamelaars van militaria of uitgevers van gespecialiseerde literatuur zijn welkom met hun stand.
Het fort kan vrij bezocht worden, of met een gids. De kantine is open.

De Laatste: 10 december  om 14 uur
De laatste rondleiding van het seizoen is altijd iets speciaals. Na de rondleiding volgt een kleine receptie in de kantine die dan voor drie maanden sluit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten