woensdag 13 december 2017

Dit was 2017

Het jaar startte winters. In januari leverde dat weer prachtige ijsformaties op aan de afdruipijzers van de waterspuwers. In het reduit was het koud, maar relatief droog. De maandelijkse rondleidingen werden als gewoonlijk opgeschort, maar op vraag trotseerden onze gidsen wél de koude. De winter is trouwens de ideale periode om aan de buitenkant van de natte gracht te wandelen. Je hebt nu een veel beter zicht op de fronten aan de binnenkant van de gracht.

In januari kwamen enkele nieuwe vrijwilligers de gelederen versterken. Bladeren werden geruimd, gangen geveegd, de binnenkoer gemaaid.

De maandelijkse rondleidingen vanaf april konden op een regelmatige opkomst rekenen. De Fortengordel ging bij ons officieel van start met o.m. de opening van ons nieuwe bezoekerscentrum. De samenwerking met de academies bracht behoorlijk wat volk op de been.
Met de Open Monumentendag in september werd de link gelegd tussen de pas gerestaureerde Belvedère van domein Sorghvliedt en het fort. Op beide locaties weerklonk aangepaste muziek met het Aurélie Viegas en Wim Brabants in het paviljoen en het draaiorgel De Heen en Weer van Alberic Godderis op het fort. De bezoekers wisten het te smaken.
De zomermaanden brachten FrontView Magazine naar het fort met een zomerexpo op de binnenkoer. En de hitte in die dagen inspireerde ons om een leescafé te starten, met ook een boekenruilkast.
Tussendoor hadden we ook "bezoeken op verzoek" met als uitschieters de Rotaryclub uit Wilrijk en de Heemkundige Kring uit Terneuzen.
Veel klein volk voor de kinderrondleidingen met spelletjes en feestje. In totaal gingen wij 30 keer op zoek naar de soldijkist van Jan Soldaat. Regelmatig moest Jan de koffer op een andere plaats "verliezen", als hij ontdekte dat één van de deelnemertjes al eens had meegespeeld. Het fort is gelukkig groot genoeg.
Jong volk ook in klasverband. Het was even geleden, maar opnieuw vonden klassen de weg naar ons fort. Dat is een uitgelezen opdracht voor onze jong gepensioneerde medewerkers.
Van de zowat 2500 bezoekers waren er zeker 450 jonger dan 13.

We hadden iets speciaals beloofd voor de Laatste, en speciaal werd het: sneeuw, ijs en stormwind waren ons deel. Toch was er volk opgedaagd voor de wandeling, en dus gingen wij op stap. Als mensen de moeite doen om tot bij ons te komen, voelen wij ons moreel verplicht de rondleiding af te werken.

Voor 2018 staan al een paar dingen vast. We gaan voor het thema VREDE. Op 20 mei is er de Fortengordel. Dat is een hoogdag zonder weerga voor de werking. In de maanden juli en augustus pakken wij opnieuw uit met een zomerexpo, deze keer gerelateerd aan het jaarthema. Op 9 september is het Open Monumentendag. Onze eigen Fortendag is op 4 november.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten