maandag 19 november 2018

2009 - 2019 Tien jaar gidsen op Fort 8

2018 zit er bijna op. Nog één keer kan u dit jaar mee met een begeleide wandeling. Op 9 december  is er  onze Laatste. Afspraak om 14 uur aan de houten woning van de adjudant  aan de Schansstraat. Wie de tentoonstelling over de Hobokenaren in de Groote Oorlog nog niet heeft bezocht, kan die dag terecht in onze kantine vanaf 13 uur. Daarna is het wachten tot april 2019.
De carré met de tentoonstellingspanelen over de Vergeten Helden op de begraafplaats werd weggehaald, maar  wij maakten een brochure die u wegwijs maakt. Met een gelijkaardig boekje kan u ook de Groote wandeling door Hoboken maken.

Volgend jaar focussen wij hoofdzakelijk op ons 10-jarig bestaan. Wij blikken  o.m. terug op ons ontstaan uit de herdenking van 150 jaar Brialmontfortengordel in oktober 2009. Was u er toen bij? Laat het ons weten.
Met twee gidsen slechts gingen we eind oktober 2009 van start. Voor elke wandeling moesten de sleutels bij de bevoegde dienst in Deurne gehaald ... en dus ook teruggebracht worden. Elke gelegenheid werd aangegrepen om het fort open te stellen: Fortengordels, Open Monumentendagen en Erfgoeddagen.
Intussen zwaaiden de Scheld'apen de plak en na wat over-en-weer gepraat, kregen we een lokaal toegewezen. Veel was het niet, maar met een vaste uitvalbasis kon er heel wat meer. De inhuldiging van het lokaal gebeurde in september 2012.
Ons eerste groot project zou over de oudste bewoner van Hoboken gaan: de mammoet. Het startte als een project van Erfgoeddag. Bedoeling was de mammoet even terug naar Hoboken te halen. De mammoet kwam helaas niet, maar onze verhalenwandeling over 1862, het jaar dat de mammoet werd gevonden, lokte toch behoorlijk wat bezoekers, al viel de opkomst op Erfgoeddag zelf nogal mager uit. De marathon passeerde aan de Krijgsbaan en het fort was zo goed als onbereikbaar. Maar in de volgende weken werd dat ruim goedgemaakt: 336 mensen wandelden mee om even een sprong naar de prehistorie te wagen. Er werd ook een educatief luik voor scholen uitgewerkt.
In 2014 kregen we zowel van de Scheld'Apen als van de stad onze opzeg. We moesten het fort verlaten. Maar we bleven, mede dankzij de interventie van het districtsbestuur.
Intussen waren een paar mensen de werking komen vervoegen. De grote opkuis kon beginnen, en dat was nodig. We konden in een stortvrij fort onze vijfde verjaardag vieren. Er werden enkele lokalen op het gelijkvloers in gebruik genomen en er werd een bezoekerscentrum ingericht. 
In 2014 begon ook de herdenking van de Groote Oorlog. We lieten geen enkel jaar voorbij gaan zonder er aandacht aan te geven: een fietstocht, de komst van de gepantserde Minerva (replica) en een veldkeuken met kampement, een paar fototentoonstellingen, een ganzenbord en de Groote Wandeling.
Met speciale rondleidingen voor kinderen, schoolwandelingen, een erfgoed- en een leeskoffer richten we ons naar jongeren. Onlangs sloten we ons herinneringseducatie-project "Bloemen voor Vrede" af.
Tien jaar is reden tot feest, maar er blijft veel werk aan de winkel. Uiteraard blijven de historische rondleidingen voor klein en groot onze eerste opdracht. Maar achter de schermen blijven wij bladeren vegen en zwerfvuil opruimen. We werken ook aan veiligheid en beveiliging. We gaan verder met herinnerings- en vredeseducatie. We bouwen verder aan het bezoekers- en documentatiecentrum.
U kunt ons helpen, door mee de handen uit de mouwen te steken bij een opruimactie, of door onze "vriend" te worden. Je wordt onze vriend door 10,00 (vriend) - 20,00 (dikke vriend) - 30,00 (dikste vriend) of 50,00 (supervriend) euro per jaar te storten op de rekening van de overkoepelende vereniging Het GenOOtschap BE58 9796 5635 7979. 

Samen zetten we Fort 8 op de kaart! 
fortgidsen@outlook.com                            










  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten