maandag 4 augustus 2014

Dweilen met de kraan open ?

Onlangs werd het reduit van fort 8 gerestaureerd. De bouwfirma leverde een prachtprestatie. Toch zijn hiermee niet alle problemen van de baan.
Door de zeer hoge relatieve vochtigheidsgraad in het gebouw (85% en meer) is het onmogelijk vochtgevoelig materiaal (papier, textiel,....)  te bewaren zonder bescherming. Vooral in de zomer stelt zich het probleem doordat het buiten veel warmer is dan binnen. Er ontstaat condensvocht. De ruimtes zijn te weinig geventileerd (want de verluchtingsschachten werden op vele plaatsen afgesloten) en worden niet verwarmd (wegens te duur)
Kartonnen dozen zijn uit den boze. Na een dag of wat voelen die klam aan. Omdat wij niet alle boekjes en brochures thuis kunnen bewaren - met het materiaal dat wij tijdens activiteiten tentoonstellen doen we dat wel - zoeken wij  een vochtbestendig alternatief. Het beste resultaat werd voorlopig bereikt met plastieken bakken (met deksel uiteraard) die voorzien worden van zakjes silicagel. Het vocht dringt niet in de plastiek en de zakjes silicagel nemen de vochtigheid in de bak op.


Houten stoelen, kasten en tafels die contact maken met de grond - en dat doen de meeste van die dingen toch - staan binnen de kortste keren vol schimmel. Het weghalen hiervan ik geen sinecure. Droog wegborstelen haalt niets uit, wel integendeel. Je verspreidt zo zelf de schimmel. Bovendien is dit een niet zo gezonde bezigheid.


Voorkomen is beter dan genezen. De komende periode gaan we bekijken of  en welke verluchtingsschachten opnieuw kunnen vrijgemaakt en gereinigd worden.  Het is vuil, maar noodzakelijk werk. Al lijkt het soms dat wij dweilen met de kraan open, wij geven niet op.
Straks waait er hopelijk een frisse wind door de fortgangen.


SAMEN zetten wij fort 8 op de kaart !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten