woensdag 19 april 2017

Fortengordel 2017: Fietsfeest op Fort 8 en elders.

Op 21 mei 2017 gaat in 23 forten de fortengordel van de provincie Antwerpen door. Via het fietsknooppuntennetwerk fiets je (haast) probleemloos van fort naar fort. Je kan uiteraard in elk fort vertrekken, maar wie de officiële start wil meemaken, zal naar Hoboken moeten komen.  Om 10 u wordt daar het feest op gang getrokken door een fietsorkest. Het roept zowaar herinneringen aan de Hobokense Veloclub op. Daarna wordt het vernieuwd bezoekerscentrum van de Gidsenwerking Fort 8 officieel geopend.
Niet te missen dus want Fort 8 heeft dit jaar een mooi aanbod.


PROGRAMMA

Openen
9 u- 9.45 u: Officiële opening van de Fortengordel 2017 met 'Het Fietsorkest'.
10 u: Opening van het bezoekerscentrum door mevrouw Kathelijne Toen, districtsburgemeester en schepen voor erfgoed.

Muziek en woord
11 u-14 u: Mobiele circusact gebracht door drie muzikanten.
Van 10 tot 18 u kan u genieten van muziek op diverse locaties in het binnenfort. Ook zijn er opvoeringen van de afdelingen Woord (voordracht & toneel) en Muziek (samenzang, pop en jazz ensemble).

Begeleide rondleidingen
10 u: Start historische rondleiding met gids
11 u: Start historische rondleiding met gids
12 u: Start rondleiding op kindermaat (en familie)...
13 u: Start historische rondleiding met gids
14 u: Start historische rondleiding met gids
15 u: Start historische rondleiding met gids
16 u: Start historische rondleiding met gids


De begeleide rondleidingen vertrekken aan het witte houten huis aan de Schansstraat 7.
Tour de Fort
Wenst u het fort helemaal zelf te ontdekken? Dan kan u van 10 tot 18 u op eigen tempo de wegwijzers volgen doorheen het fort en omgeving.

Fietsen langs de Groote Oorlog
Geen begeleide fietstocht dit jaar, maar aan de hand van een beknopte brochure met plan, kunt u op eigen kracht fietsen langs enkele plaatsen in en nabij Hoboken die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Die fietstocht is ca. 25 km. lang. 
Ravage veroorzaakt door wilde trein in Hoboken

Ook de Brialmontroute van 44 km passeert het fort van Hoboken. Vanuit Hoboken fiets je eerst richting stad en volg je een groot stuk van het tracé van de Grote Omwalling. In Borgerhout verlaat je de Grote Omwalling en fiets je richting Brialmontforten. De route kronkelt voornamelijk langs verkeersluwe wegen.
Fort 2 Wommelgem

Academie Woord en Muziek
Om 11 u, 14 u en 16 u kan u het muzikale parcours ontdekken in het reduit.

Expo
Doorlopend van 10 tot 18 u.
De Academie Beeld vormt het binnenfort om tot een ware kunstgalerie! De afdeling fotografie zet het hedendaagse 'Hoboken' op de kaart. De afdeling beeldhouwen verwijst naar de oorlogsproblematiek en de architectuur van het fort.
De tentoonstelling gaat volledig door op het gelijkvloers, zodat ze ook toegankelijk is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers.

In het bezoekerscentrum van de gidsen kan u replica van oude foto's en documenten  van en over  de forten, de grote omwalling en de Groote Oorlog bekijken.
Mechelse Poort
Activiteiten
Doorheen de dag kan u ook genieten van diverse activiteiten zoals tafelgoochelen bij de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België,

Van 11.30 u tot 16.30 u kunnen kinderen vanaf 8 jaar terecht op het touwenparcours van Outfort, onder begeleiding van gebrevetteerde trainers.

Eten en drinken
Bij de Hobokense Sportvissers mag je zelf een forel vangen en op de barbecue leggen (kostprijs €8), De goochelaar toveren de lekkerste pannenkoeken op je bord.

Bij de gidsen heb je de keuze tussen een stevige maaltijdsoep en een vegetarische variant voor 4 euro. Er zijn ook hotdogs en ijsjes. Zoals steeds is de koffie in de kantine van de gidsen heet en staan de pintjes koud.
Artillerie-ingang
Praktische voorzieningen
Sanitair is beschikbaar in de lokalen van elke vereniging.
Parkeren is mogelijk vooraan rechts van de Hoofdfrontweg en op de Jozef Leemanslaan. Op de Hoofdfrontweg is een volledige parkeerverbod. Fort 8 is vlot te bereiken met het openbaar vervoer.

Toegankelijkheid
De vissersclub, de Haki atletiekclub en alle activiteiten op het gelijkvloers van de gidsenwerking in het binnenfort zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De goochelaarsclub en de lokalen aan de hoofdfrontweg en de rondleidingen van de gidsenwerking zijn beperkt toegankelijk. Honden zijn toegelaten, maar wel aan de leiband.

Het programma van de 23 deelnemende forten vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten