Activiteiten

Historische wandelingenWe starten het verhaal van het fort enkele decennia voor de bouw, in 1815 met de nederlaag van Napoleon bij Waterloo. 

Via de Wellingtonbarrière leiden we u voorbij de onafhankelijkheid van België naar Antwerpen als Réduit Nationale en de bouw van de Grote Omwalling en van de acht Brialmontforten rond de stad. Stap voor stap ontdekt u de verschillende verdedigingselementen van het fort: wallen, grachten en poternes hebben straks geen geheimen meer voor u... 
En het metselwerk is verbluffend mooi.

Vertrekpunt begeleid bezoek: Schansstraat 7
Dat is het witte houten huis (officierswoning).
Er zijn gratis rondleidingen op onderstaande data.

Liever een aparte rondleiding met uw groep? Dat kan ook. Voor 5,00 euro per persoon reserveert u een gids. Een groep bestaat uit min. 8 personen. 

FietstochtenTer gelegenheid van "100 jaar Groote Oorlog" maakte Het GenOOtschap-stuwgroep voor cultuur/Gidsenwerking Fort 8 een fietslus van ca. 20-25 km langs plaatsen die verbonden zijn met het fort en/of met de Eerste Wereldoorlog. Want al werd er geen slag geleverd in Hoboken, de oorlog ging er zeker niet ongemerkt voorbij. In de dagen net voor de val van Antwerpen waren er de 'Wilde treinen', liet men de petroleumtanks in de polder en in de Schelde leeglopen en lag er een pontonbrug tussen Hoboken en Burcht. Later werd de scheepswerf Cockerill gebombardeerd. De jaren van bezetting door de Duitsers werden gekenmerkt door honger en werkloosheid. Het gemeentebestuur moest lening na lening afsluiten om etenswaren voor de inwoners te kunnen aanschaffen, het gemeentepersoneel te betalen, enz.
Half november 1918 was de oorlog voorbij. Op 15 november verlieten de laatste Duitse soldaten de gemeente.
Hoboken betreurde 110 gesneuvelden.

Vertrekpunt fietstocht: Schansstraat 7 - 2660 Hoboken


1 opmerking:

  1. Vraag voor een verjaardagsfeestje op zondag 27/08/2017 in de namiddag. Kan dit? Jan Soldaat en de verloren soldijkist van fort 8, 12 euro, Schansstraat 9. Mvg, veerlefollens@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen