zondag 3 april 2016

Vanaf 10 april laten wij onze gidsen weer op u los

Op 10 april is het eindelijk weer zover: de fortgidsen geven de aftrap voor een nieuw seizoen. Meteen krijgt onze nieuwe gids zijn doop.  Marcel verwelkomt de bezoekers om 14 uur aan de witte houten servituutwoning aan de Schansstraat 7. Hij moet immers nog even oefenen voor de fortengordel op 15 mei.
Die fortengordel moet een hoogdag worden voor alle forten rond Antwerpen, dus zeker ook bij ons. Niet alleen de gidsen zetten dan hun beste beentje voor, maar ook bij een aantal andere bewoners van fort 8 kan u die dag terecht voor leuke activiteiten. Het volledige programma werd reeds gepubliceerd op deze blog.

Tijdens de zomermaanden gaan de maandelijkse wandelingen gewoon door. In juni, juli en augustus is er een begeleid bezoek mogelijk op de tweede zondag van de maand, telkens om 14 uur. 

Na de grote vakantie komt de maand van de kermis en van de Hobokense jaarmarkt eraan, maar op de tweede zondag is het ook Open Monumentendag en dat is dit jaar op 11 september. Het jaarmarktweekend is een week later, en dan vind je ons op de verenigingenmarkt.

Geen maand later op 2 oktober gaat de derde editie van Brialmontmartre door. Dan mogen kunstenaars zichzelf en hun werken tonen in het prachtige kader van het binnenfort. Het programma ligt nog niet helemaal vast, maar zeker is dat artist in residence  fotograaf Frank Lambrechts zijn fotoreeks Sporen van de Groote Oorlog  tentoonstelt. 
De begeleide wandeling van oktober gaat een week later door, dus op 9/10.

Voor de Fortendag van 13 november nodigen wij de werkingen van andere forten uit om zich aan elkaar en aan het publiek voor te stellen. Vorige editie kon u behalve met fort 8 ook kennismaken met de forten van Wommelgem, Merksem, Liefkeshoek, Duffel, Wilrijk, Kessel, Walem, Kapellen, Koningshooikt... Je vond er info over de bunkers van het Mastenbos in Kapellen en over de KW-stelling tussen Koningshooit en Waver. Foxnov en de Erfgoedgilde zorgden voor re-enactment en het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin had een uitgebreide informatie- en boekenstand. 

Op 11 december is het De Laatste. Maar daar wordt nog lang niet aan gedacht. 

Tussendoor denken de gidsen ook aan de kleinsten. We werkten een programma uit voor kinderen tussen 6 en 13 die op een originele manier hun verjaardag willen vieren. Zo wordt geschiedenis kinderspel
Rondleidingen kunnen ook op afspraak.

Je vindt de Gidsenwerking via fortgidsen@outlook.com of op het nummer 0495 27 05 19.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten