woensdag 2 september 2015

1915-2015 Het Minerva ACM-korps in Hoboken tijdens de verenigingenmarkt van 20 september.

Op 21 september 1915, precies 100 jaar geleden, vertrok het ACM-korps (Autos-canons-mitrailleuses) met een Brits cargo richting Rusland. Deze elite gevechtseenheid met pantserauto's was in Parijs gevormd en door koning Albert I aan de Russische tsaar geschonken om strijd te leveren tegen de Duits-Oostenrijkse vijand. Vierhonderd Belgische oorlogsvrijwilligers vertrokken naar het Russische front om ingezet te worden tegen de Duits-Oostenrijkse vijand. Onder hen een paar bekende namen: Marcel Thiry (Waals auteur), Julien Lahaut (de man die in 1950 na het roepen van 'Vive la république' bij de eedaflegging van Boudewijn vermoord werd) en Henri Herd, bijgenaamd Constant le Marin (viervoudig wereldkampioen worstelen). 

Met het uitbarsten van de Russische revolutie, verzeilden zij in pure chaos en begon hun moeilijke reis dwars door Siberië en China om uiteindelijk als ware oorlogshelden ontvangen te worden in de Verenigde Staten.
Minerva pantserwagen. Let op de 'Hoge schouw' rechts in de achtergrond
(privécollectie) 

Belgen in het verweer. In de achtergrond een geblindeerde Minerva pantserwagen
(privécollectie)
De eerste Minervapantserwagens waren bepantserd in Hoboken en werden bij de tweede uitval uit Vesting Antwerpen begin september 1914 ingezet tegen de Duitse agressor. Op dat ogenblik is er van een 'korps' nog geen sprake. Dat zou in december 1914 opgericht worden.
Belgische soldaten bij buitgemaakte Duitse veldkeuken (privéverzameling)
Met een replica van zulke Minerva, en een omkadering met een veldkeuken en een kampement wil Het GenOOtschap / Gidsenwerking Fort 8 dit Hobokense 'wapenfeit' in herinnering brengen tijdens de verenigingenmarkt op 20 september e.k. 

Praktisch:
De Minerva vertrekt om 10 uur bij Cockerill richting centrum Hoboken. Route (onder voorbehoud van goedkeuring): Adolf Greinerstraat/Charlotta Finckstraat - Kapelstraat - Kilstraat - Baron Sadoinestraat - Maalbootstraat - Grote Baan - Kapelstraat - Cockerillplaats - Louisalei - Kioskplaats. Vanaf de overweg aan de Kapelstraat wordt de auto door enkele soldaten in aangepast uniform geëscorteerd. Via de Louisalei wordt de Kioskplaats bereikt. De Patrouilleurs hebben daar een veldkeuken opgesteld en delen soep uit. 
De Erfgoedgilde patrouilleert over de markt en The Tin Soldiers of Antwerp spelen met tinnen soldaatjes een interactief spel dat gebaseerd is op reële oorlogsfeiten.

Minerva pantserwagen met mitrailleur (privécollectie) Volg ons ook op facebook.

V. Caremans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten