zaterdag 19 september 2015

Nummer Zeven

De Minerva van Heirweg 1 draagt het nummer 7. Nummer Zeven was de gepantserde auto van onderluitenant Thiery uit Luik, een vechtjas zonder weerga, toegevoegd aan de cavalerie. Zijn vaste begeleider was de Luxemburgse graaf Guy de Berlaymont. De bemanning bestond uit vier man.


Nummer Zeven stuntte meerder keren.

Bij een uitval van de Belgische troepen uit Antwerpen in september 1914, gaan ze stevig tekeer met hun Hotchkiss-mitrailleur en slagen ze erin bij Werchter-Tremelo gewonde cyclisten te ontzetten. Later horen ze dat een Duits officier heeft verklaard dat 'verdomde Nummer Zeven" meer dan tweehonderd Duitsers zou hebben gedood.

Zowel Thiery als Berlaymont houden van een goed gevecht en mooie wagens. Als ze in de buurt van Tienen achter de vijandelijke linies een kleine open auto met chauffeur en twee Duitse officieren onderscheppen, schiet Berlaymont zonder pardon de officieren neer. Deze liggen met open schedel achter in hun wagen. "Dat is erg", zucht Berlaymont, "ze hebben de bekleding van de wagen bevuild".

Eind september 1914 is Nummer Zeven in Aalst. De stad ligt zwaar onder vuur en Thiery zoekt met zijn wagen beschutting achter een barricade van haringtonnen. De plek is niet zo best gekozen want een Duitse obus slaat vlakbij in en de bemanning van Nummer Zeven krijgt de hoop vis over zich.

Geen vis op/bij ons, straks op de verenigingenmarkt, maar wel hopelijk veel volk voor de Minerva, de veldkeuken en "onze jongens". 
Je vindt ons op de kop van de markt nabij de kerk tussen 10 en 17 uur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten