woensdag 11 november 2015

Bloemen voor de Groote Oorlog

11 november. Overal te lande gaan herdenkingen door ter gelegenheid van de wapenstilstand, nu 99 jaar geleden. Heel wat mensen spelden een klaproos op. Maar de poppy is niet de enige herdenkingsbloem.
Binnen de Commonwealth landen is de klaproos of ‘remembrance poppy’ het symbool bij uitstek voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De klaproos is een pioniersplant en heeft verstoorde grond nodig om te ontkiemen. De plant deed het dan ook uitstekend tussen de talrijke graven van de (tijdelijke) begraafplaatsen in de nabijheid van het front in de Westhoek .
Het symbool voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk is de korenbloem, ‘le Bleuet de France’. Net zoals de klaproos heeft de korenbloem verstoorde aarde nodig om te groeien. Daarnaast verwijst de kleur naar het uniform van de Franse soldaten of ‘poilus’.

Voor de Duitse gesneuvelden geldt het Vergeet-mij-nietje (Myosotis) als symbool. Ook bij de Duitsers ontstond de bloemensymboliek al tijdens de oorlog. De Duitsers ontleenden hun symbool aan het populaire 'Lied Vergissmeinnicht' dat gebaseerd is op een gedicht uit 1835 van August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.

Es blüht ein schönes Blümchen
Auf uns'rer grü-nen Au,
Sein Aug' ist wie der Himmel
So heiter und so blau;
Es weiß nicht viel zu reden
Und alles, was es spricht,
Ist immer nur dasselbe,
Ist nur: Vergiß mein nicht.

Wenn ich zwei Äuglein sehe,
So heiter und so blau,
So denk' ich an mein Blümchen
Auf unsrer grünen Au.
Da kann ich auch nicht reden,
Und nur mein Herze spricht:
Du meines Lebens Wonne,
O Lieb', vergiß mein nicht.
         August Heinrich Hoffmann von Fallersleben

Let bij onderstaande kaart op de vlaggenlijn.
Voor de Belgen is het madeliefje het symbool. Belgische soldaten droogden dit bloempje
en stuurden het mee met brieven aan huis. Daar werden ze gekoesterd en sommige exemplaren zijn zelfs na 100 jaar nog altijd in goede staat in bezit van de nabestaanden.


Door het gedicht "In Flanders Fields" van John McCrae en het dagelijkse ritueel aan de Menenpoort te Ieper heeft de klaproos de margriet als herdenkingsbloem verdrongen. De klaproos is het vredessymbool bij uitstek geworden, terwijl het gedicht van McCrae juist lijkt op te roepen om de strijd verder te zetten.

Recent wordt bij ons het madeliefje opnieuw uit de vergeethoek gehaald en tijdens de vele herdenkingen meer en meer opgespeld. 

  Vera Caremans 11/11/2015



Geen opmerkingen:

Een reactie posten