donderdag 17 november 2016

Terugblikken op 2016

Met nog één wandeling voor de boeg, kijken we graag terug op de wapenfeiten van het voorbije seizoen.
2016 was een goed jaar, al liet het weer ons een paar keer behoorlijk in de steek zoals bijvoorbeeld met Brialmontmartre: koud, nat en winderig. Weinig deelnemende kunstenaars en dus ook weinig volk. Jammer, want alleen wie er was, kreeg een fijn live optreden van Mariona Smets en haar vrienden.
Helaas! Het weer hebben wij niet in de hand en het fort overkappen is geen optie.

De andere grote evenementen (Fortengordel en Open Monumentendag) scoorden gelukkig even goed als vorig jaar en de maandelijkse rondleidingen haalden gemiddeld net zoveel bezoekers naar het fort als in 2015.

Twee opvallende uitschieters zijn de activiteiten voor jonge bezoekertjes en de bezoeken op verzoek. De kinderrondleidingen kregen een complete make-over. De combinatie rondleiding met kinderspel en verjaardagsfeestje slaat duidelijk aan. De bezoekertjes werden steeds jonger. Jong geleerd.... Er waren ook meer aanvragen voor bezoeken buiten de gewone reeks.

In augustus was het "De zomer van fort 8" en stond de poort elke zondag open. Elke week bracht dit toch wat nieuwsgierigen over de vloer. Sinds 1 oktober kan de tentoonstelling over Sporen van de Groote Oorlog bezocht worden. Nog tot 11 december staat die als aparte expo. Daarna worden ook voorwerpen en documenten toegevoegd.
Eind oktober werkten wij mee aan Freaky Fort van KWB Moretusburg. De aanwezigen kwamen om te griezelen, maar op enkele plaatsen gaven de begeleiders terloops een historisch weetje over het fort mee. En dat werd gesmaakt.

Met Fortendag was het weer in tegenstelling tot vorig jaar behoorlijk miezerig, maar de echte liefhebbers lieten het niet aan hun hart komen. Zij konden immers kennismaken met ons fort en onze werking, maar ook met andere gidsenwerkingen. Voor het eerst was er een gidsenploeg van over de taalgrens bij, uit het Fort Flemalle bij Luik.
Alles bij elkaar werd het bezoekersaantal van vorig jaar zowat verpulverd, en niet met een paar tientallen, maar met een paar honderd. En het is nog niet gedaan. Op 11 december is er nog onze Laatste. We sluiten dan ons 'officieel' wandelseizoen gezellig af met een hapje en een drankje. De resterende flyers van 2016 belanden in de vuurkorf.
Het nieuwe seizoen gaat feestelijk van start op 9 april 2017 met de opening van het vernieuwde bezoekerscentrum dat er komt met de financiële steun van district Hoboken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten