maandag 14 juli 2014

Fietsen langs het Antitankkanaal

Ook dit jaar richt Natuurpunt Hobokense Polder een familiale fietstocht in van 40 km. Waar gaan we fietsen? In de Kempen ... we gaan er de Antitankgracht en omgeving verkennen. Wat eens begon als een militair bolwerk, is nu een aantrekkelijk natuurlint dat uitnodigt tot wandelen, fietsen, relaxen en verkennen. We fietsen aan een tempo dat iedereen gemakkelijk aankan.

Wanneer
zo 24/08/14 van 09:00 tot 17:00
Prijs
Gratis
Organisatie


De Antitankgracht dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog.
Ooit maakte hij deel uit van een heel netwerk van verdedigingslinies, forten en bunkers rond Antwerpen. Hij moest vijandige tanks tegenhouden en de troepen vertragen.
De Antitankgracht vormt iets meer dan een kwartcirkel rond de stad Antwerpen, van noord naar oost, op een afstand van ongeveer 15 km van het centrum.
Wat de fauna en flora betreft:
De diepte, redelijk goede waterkwaliteit en helderheid van het water laten plaatselijk groei van waterplanten toe. Het kanaal wordt door verschillende amfibieën gebruikt als voortplantingsplaats: onder meer bruine kikker, gewone pad, alpenwatersalamander, vinpootsalamander en kamsalamander werden er aangetroffen.
In de vochtige heideveldjes rond het kanaal komen levendbarende hagedis en hazelworm voor. Ook watervogels maken van de sterk begroeide oevers gebruik om te broeden: waterhoen, meerkoet, fuut, verschillende soorten eenden, ijsvogel, …
Van zoogdieren vermelden we vooral de verschillende soorten vleermuizen die de forten en bunkers als overwinteringsplaats gebruiken en in de zomer de gracht en de omliggende bossen als voedselgebied bestrijken.

Praktisch:
Met diegenen die zelf een fiets-drager hebben, spreken we af om 9.45 u op de parking:
Kinderboerderij Mikerf, Mikhof 25 / 2930 Brasschaat
Coördinaten: 51.316988 / 4.536653 Ofwel: N 51° 19' 1.1'' / E 4° 32' 11.9''
Afstand Hoboken naar vertrekpunt: 29,8 km 

Wie fietsvervoer nodig heeft, dient ten laatste zijn fiets(en) af te leveren om 9 u achter het station Hobokense Polder = Kruispunt Schroeilaan - Scheldelei (einde Berkenrodelei de spoorweg oversteken en dan rechts de Schroeilaan nemen)
We fietsen aan een tempo dat iedereen (getraind of boodschappen-fietser) gemakkelijk aankan.
Om alles in goede banen te leiden, vragen we om in te schrijven voor deze activiteit. Ofwel telefonisch bij bovenstaande personen, maar liefst via de website. Klik op: INSCHRIJVEN 
Wat breng je mee?
* Een picknick voor het middageten
* Eén fiets per persoon
* Regenjas (welke we niet gaan nodig hebben)
* Een brok gezonde humor en de nodige babbels voor onderweg
Wij verwachten je!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten