maandag 27 augustus 2018

September

Open Monumentendag 9 september 2018
Nu ligt het fort er nog verlaten bij, maar op zondag 9 september zwaaien de poorten weer open voor bezoekers. Vanaf 10 uur kunnen individuele wandelaars onze Tour de Fort volgen, vanaf het houten huis aan de Schansstraat tot diep in het binnenfort. Maar met een gids zie je meer. Vanaf 11 uur vertrekt op het uur een gids aan het houten huis. Er zijn 6 gidsbeurten. De laatste groep vertrekt om 16 uur.

In het reduit kan je in de lokalen van de fortwachters enkele expo's bezoeken over de Groote Oorlog. Zo opent die dag de fototentoonstelling "Hobokenaren in de Groote Oorlog".

Lest we forget... Nooit zullen wij vergeten... In het knutselatelier maken kinderen onder begeleiding herdenkingsbloemen om bij de foto's van de soldaten te zetten.

Ons bar- en keukenteam voorziet dorstige en hongerige bezoekers van de nodige natjes en droogjes.

Tentoonstelling Hobokenaren in de Groote Oorlog- 9 september - 10 november
Voor de tentoonstelling in het binnenfort van fort 8 werd een selectie gemaakt van foto's van Hobokense soldaten die gevochten hebben aan het front. Het gaat niet alleen over de gesneuvelden. Behalve voor de soldaten is er ook aandacht voor de burgers van de gemeente, voor de krijgsgevangenen, de geïnterneerden, de weggevoerden enz.

Open op zaterdagen 15/9, 22/9, 29/9, 6/10, 20/10, 27/10 en 10/11 en op zondagen 9/9, 14/10 en 4/11 telkens van 13 tot 17 uur

Op 9/9, 14/10 en 4/11 van 10 tot 18 uur

Fort 8 - Schansstraat 9 - 2660 Hoboken (ingang langs de Hoofdfrontweg)
De toegang is gratis

Fietsen langs de Groote Oorlog
Deze fietsbrochure verscheen al in 2014 maar werd onlangs herdrukt. De brochure is gratis te verkrijgen bij de Gidsenwerking. Het parcours van 25 km kan ook onder begeleiding van een gids gereden worden.
De Groote Wandeling '14 - '18
Voor dit laatste herdenkingsjaar maakten wij een wandeling over 5 km langs enkele plaatsen en straten die met de oorlog te maken hebben. Je kunt de wandeling op eigen houtje maken aan de hand van een brochure. Die is beschikbaar vanaf 9 september. Maar met een gids zie je meer. Groepen kunnen onder begeleiding van een ervaren gids het traject afleggen. Sportievelingen kunnen de afstand onder begeleiding van een fietsende gids al lopend afleggen.Verenigingenmarkt
Op zondag 16 september, daags voor de jaarmarkt, staan wij met een grote informatiestand op de Verenigingenmarkt. Je vindt ons aan de Van Amstelstraat in tentjes 18, 19 en 20.
Je kunt kennis maken met onze projecten, boeken kopen, en herdenkingsbloemen maken voor onze vredeswake op 10 november.

Schoolrondleidingen
Wij maakten een rondleiding voor klassen om de Eerste Wereldoorlog, die precies honderd jaar geleden eindigde, te herdenken. Zowel klassen van de basisschool als van het secundair kunnen bij ons terecht. Duurtijd 1 à 1,5 uurErfgoedkoffer

Om de schoolrondleidingen te stofferen, stelden wij een erfgoedkoffer samen met voorwerpen en documenten uit en over de Groote Oorlog.

De koffer kan ook ontleend worden om in de klas een mini-museum te bouwen. Op vraag leveren wij er een gids bij.Leeskoffer
Age 14 is een young adult roman van Geert Spillebeen en vertelt het verhaal van John Condon, mogelijk de jongste soldaat aan het front in de Groote Oorlog.

Wij beschikken over een 20-tal exemplaren om in de klas te gebruiken.
Zo u meer wil weten over onze activiteiten, mail ons op fortgidsen@outlook.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten