woensdag 1 september 2021

Open Monumentendag 12 september 2021

De grote vakantie is voorbij. Dat betekent dat het bijna Open Monumentendag is. Voor de historische gidsen van fort 8 is dit zowat het hoogtepunt van het jaar. Na een digitale erfgoeddag en een beperkte fortengordel staan zij te trappelen om u een aangenaam bezoek te bezorgen. Thema voor Antwerpen is "800 jaar stadsrechten".  Door de forten van Brialmont (1821 - 1903) werd Antwerpen van 1859 tot 1914 de militaire hoofdstad van België. Fort 8 is een onderdeel van die Brialmontverdediging.
Op Open Monumentendag  kan je bij ons terecht vanaf 10 tot 18 uur. 

Je hebt het hele fort al gezien, zej je? Zeker niet. Tijdens deze editie kan je uitzonderlijk een kruitkamer in het hoofdfront bezoeken. Maar er is meer. In het binnenfort lopen de tentoonstellingen "200 maal gefeliciteerd, Generaal", met foto's van de zeven resterende Brialmontforten en "Vreugde en verdriet", een project van het Vredescentrum.

Je kan het fort bezoeken met een gids. De begeleide wandelingen gaan door op het uur vanaf 10 uur. Vertrekpunt: Schansstraat 7. Om 11 en om 13 uur lopen de mannen van Les Voix Perdues mee om onze gidsen muzikaal te bij te staan. Nadien verzorgen de zangers nog een optreden op de binnenplaats. Aanmelden via fortgidsen@outlook.com of op 0495 27 05 19 is niet verplicht, maar wel aangewezen. Zo ben je zeker dat je op het gewenste uur kan vertrekken.

Liever alleen? Aan de hand van een bezoekersbrochure kan je het fort op eigen tempo bezoeken. Je volgt dan de pijlen "Tour de Fort".  Of je laat je kinderen gidsen. Speciaal voor hen maakten wij een rijk geïllustreerd boekje. Beide publicaties zijn verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.

Speurneuzen kunnen meedoen aan onze fotozoektocht in het binnenfort. Voor 2 euro kan je deelnemen. Even langs het bezoekerscentrum om de opdrachten en het antwoordformulier op te halen, en je kan vertrekken. Misschien win je wel een fijne prijs. 

Geef Acht, want in onze kantine "In de Gulden Mammoet", zijn ook wat nieuwigheden, en dat is geen klein bier. Wij gaan in de mate van het mogelijke voor bio en duurzaamheid. Plastiek flessen ruimen waar kan de baan voor glazen exemplaren met statiegeld, en blikjes en drankkartons worden zoveel mogelijk geweerd. Ook hebben wij meer aandacht voor fair trade in de strijd tegen de grote dorst. We gaan niet alleen de grote dorst te lijf, maar ook de kleine honger met hotdogs en broodjes.

In onze fortshop vind je boeken, houten puzzels, knuffels, postkaartjes enz. Let op: je kan enkel cash betalen. 

Breng zeker een mondmasker mee. In een aantal lokalen zal je het nog moeten dragen. 

Fort 8 verwacht je.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten