zaterdag 23 augustus 2014

Historische treinrit Antwerpen-Temse 1914


Je kan deze dagen geen krant openslaan of de Groote Oorlog komt erin aan bod. Boeken en DVD's vliegen om je oren en overal worden herdenkingen gepland. We wandelen met z'n allen over de pontonbrug en elk beschoten fort dat zichzelf respecteert, brengt begin oktober zijn eigen ondergang in beeld.

Niet fort 8. De gidsen maakten een traject langs enkele plaatsen waaraan een verhaal uit de oorlog verbonden is en op eenvoudige vraag fietsen zij met u mee om veel meer te vertellen dan wat er in folder en brochure staat: over wilde en gepantserde treinen, over luitenant Michel en de petroleuminstallaties, over de pontonbruggen over de Schelde (en de Rupel), over commandant Frans Weyns die een straatnaam kreeg  enz. Fort 8 behoorde in 1914 nu eenmaal niet tot de verdedigingslinie en dan moet je bescheiden blijven.

Toen stelde Filip Merlier, voormalig regiomanager bij de spoorwegen, in de erfgoedcommissie van ORC-A een ietwat ander project voor. Bij de herdenkingen was men de mannen van de 'ijzeren weg' vergeten. De spoormannen hadden met gevaar voor eigen leven de treinen bestuurd om het Belgisch leger uit Vesting Antwerpen te evacueren. Een van de trajecten liep over lijn 52, en laat dat nu net het spoor door Hoboken zijn.

Partners en uitvoerders werden gezocht, diverse scenario's bekeken. Uiteindelijk werden volgende verenigingen, organisaties en besturen bij het evenement betrokken: NMBS, Infrabel, Tin Soldiers of Antwerp vzw, ORC-A (Overkoepelende Raad voor Cultuur - Antwerpen), ATV, Prospecta, Fameus, de Koninklijke Kring Mars & Mercurius - club Antwerpen, TSP (Toeristich Spoorpatrimonium), Milant, Gemeente Temse, Het GenOOtschap/Gidsenwerking fort 8 en district Hoboken.
Op 4 oktober kan u het resultaat komen bekijken en zelf meemaken. Dan stoomt er immers een historische trein van Antwerpen-Centraal naar Temse en terug. De treinrit heen en terug duurt 2,5 uur. Voor de eerste trein van 9.30 u met passage in Hoboken ca 10 minuten later kan u niet boeken. Maar u kan hem wel komen bewonderen vanaf het perron aan het station Hoboken polder of aan de spoorweg aan de Kapelstraat. Vanaf 11.45 u  wordt de tweede doortocht voorbereid.

Die eerste trein is volledig voorbehouden voor VIP's, genodigden en betalende leden van de organiserende verenigingen. De tweede en de derde trein zijn nog helemaal leeg. 

Mis de trein niet. Een ticket heen en terug kost 35 euro. Daarvoor krijgt u een uniek evenement, met muziek, vertellingen, re-enactment enz. op en rond de trein. 
Voor de tweede rit moet u in Antwerpen-Centraal zijn om 12.30 u. De trein vertrekt van spoor 6.
Voor de derde rit moet u om 15.30 u instijgen. 


Tickets kunt u vanaf 27 augustus boeken via Prospekta via www.infocultuur.be of +32 338 95 85. Vera Caremans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten