maandag 14 december 2015

2014 in 2015

We hadden ons voorgenomen het in 2015 kalm aan te doen. Na het feestjaar 2014, waarin de Gidsenwerking zijn vijfjarig bestaan vierde, leek een sabbatjaar een mooi voornemen. De gewone rondleidingen zouden natuurlijk gewoon doorgaan. Op de Fortengordel en Open Monumentendag mochten we uiteraard niet ontbreken. 
Salon Belles-Lettres tijdens Brialmontmartre 2015
We beloofden in 2014 een tweede editie van Brialmontmartre en van de Fortendag, en belofte maakt schuld. Dus ook dat ging door.
Het kinderspel kwam eindelijk uit de startblokken. Dat konden we toch niet laten slabakken... En dan was er buiten het fort ook nog het Minervaproject... 

Resultaat, geen sabbatjaar. Integendeel. Er werd gegidst, getapt, gepoetst, gesnoeid, geveegd en opgeruimd dat het een lieve lust was. We investeerden in beheersmateriaal en in veiligheid: we legden zelf een ketting met slot op de poort. 
De lokalen die we vrijmaken en opkuisen, geven we zo mogelijk een bestemming.
Zo werd een eerste aanzet voor een bezoekerscentrum gegeven op het gelijkvloers. De noodzaak hiervan bleek duidelijk tijdens de fortendag. Het geïmproviseerde filmzaaltje zat regelmatig vol. 
Bezoekerscentrum

Als we de bezoekers van alle eigen activiteiten in het binnenfort samentellen, sluiten we af met bij benadering 2014 bezoekers. Bij benadering, maar het zullen er eerder wat meer dan wat minder zijn. De laatste rondleiding van het seizoen kon op 35 geïnteresseerden rekenen. Negen mensen kwamen ons op eigen kracht bezoeken. Dat brengt het totaal voor de 'Laatste' op 44. In totaal betekent dit een forse groei van het bezoekersaantal tegenover vorig jaar. Toen klokten we af op 1600. De kaap van 2000 werd met verve gerond. 
De 2000ste bezoeker, Louis Maes, kreeg een infopakket over Hoboken, met o.m. het mooie fotoboek uit 2010 van de Photo Explorers en het werk van Kristel Remes over Fort 8. Wij hadden ook voor een jeugdige bezoeker een pakje voorzien. Geen boek over het fort, maar een leuke mok zat in dat pakket. Proficiat Esra Gokbas.







In 2016 zetten we onze activiteiten verder. Het bezoekerscentrum wordt verder uitgebouwd. 
Foto's, computers en beeldschermen moeten ook minder mobiele mensen de gelegenheid geven een bezoek te brengen aan het fort. Omdat we met eigen financiële middelen werken, gebeurt de inrichting in meerdere fases. Er wordt ook volop gesleuteld aan de Tour de fort, om de individuele bezoeker op zijn verkenningstocht voldoende tekst en uitleg te verschaffen en hem op het juiste pad te houden. 

Voor het fort zetten wij nog steeds alles op het spel. Wie een origineel verjaardagsfeest wil voor de kinderen, kan aan de slag met het verkenningsspel. Ook klassen kunnen met een speciale editie op stap.


Geschiedenis wordt kinderspel
In 2015 hadden we één groot project buiten het fortdomein, met financiële ondersteuning van het district. Een replica van een in Hoboken gebouwde pantserwagen reed vanaf de oorspronkelijke plaats van assemblage naar de Kioskplaats waar het verenigingenmarkt was. 
Ons project voor 2016 in het raam van de Grooten Oorlog houden we wel in eigen huis. Het is een tentoonstelling van fotograaf Frank Lambrechts met foto's van restanten van de oorlog in onze tijd.

© Frank Lambrechts
De vaste activiteiten blijven. Op 15 mei is er fortengordel en op 11 september Open Monumentendag. Op 2 oktober 2016 bezetten kunstenaars het fort met Brialmontmartre en op 13 november is het fortendag. Tussendoor plannen wij nog een muzikaal Fortissimo. Die datum ligt nog niet vast.

Uiteraard zijn er onze maandelijks rondleidingen. Ook in 2016 blijven die geheel gratis. Groepen kunnen een 'Bezoek op verzoek' vragen. Dit is wel betalend.


SAMEN ZETTEN WE FORT 8 OP DE KAART !


woensdag 2 december 2015

DE LAATSTE - 30 voor 2000


Op naar de 2000? Het kan. Met nog één gidsbeurt voor de boeg, moeten er zich nog een 30-tal bezoekers melden om het mooie ronde aantal van 2000 te halen. De 1600 van vorig jaar zijn we al met een paar honderd voorbij gestoken. 

2015 is dus hoe dan ook een succesjaar, maar 2000 zou een lekkere kers op de gidsentaart zijn.

En voor die mogelijke 2000ste bezoeker houden wij een verrassing in petto. Wil jij kans maken op die fijne prijs? Gewoon komen met genoeg volk en op het juiste ogenblik onze officiële teller passeren... meer hoef je niet te doen. 

Fort 8 is trouwens de veiligste plek van Hoboken, want ons leger waakt...



Ongeacht het aantal bezoekers op 13 december is er na afloop van DE LAATSTE een soort Happy Hour in onze gelegenheidskantine. De bakken en flessen moeten leeg!

De rondleiding start aan het witte houten huis - Schansstrraat 7 - om 14 uur. GRATIS.


woensdag 11 november 2015

Bloemen voor de Groote Oorlog

11 november. Overal te lande gaan herdenkingen door ter gelegenheid van de wapenstilstand, nu 99 jaar geleden. Heel wat mensen spelden een klaproos op. Maar de poppy is niet de enige herdenkingsbloem.
Binnen de Commonwealth landen is de klaproos of ‘remembrance poppy’ het symbool bij uitstek voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De klaproos is een pioniersplant en heeft verstoorde grond nodig om te ontkiemen. De plant deed het dan ook uitstekend tussen de talrijke graven van de (tijdelijke) begraafplaatsen in de nabijheid van het front in de Westhoek .
Het symbool voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk is de korenbloem, ‘le Bleuet de France’. Net zoals de klaproos heeft de korenbloem verstoorde aarde nodig om te groeien. Daarnaast verwijst de kleur naar het uniform van de Franse soldaten of ‘poilus’.

Voor de Duitse gesneuvelden geldt het Vergeet-mij-nietje (Myosotis) als symbool. Ook bij de Duitsers ontstond de bloemensymboliek al tijdens de oorlog. De Duitsers ontleenden hun symbool aan het populaire 'Lied Vergissmeinnicht' dat gebaseerd is op een gedicht uit 1835 van August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.

Es blüht ein schönes Blümchen
Auf uns'rer grü-nen Au,
Sein Aug' ist wie der Himmel
So heiter und so blau;
Es weiß nicht viel zu reden
Und alles, was es spricht,
Ist immer nur dasselbe,
Ist nur: Vergiß mein nicht.

Wenn ich zwei Äuglein sehe,
So heiter und so blau,
So denk' ich an mein Blümchen
Auf unsrer grünen Au.
Da kann ich auch nicht reden,
Und nur mein Herze spricht:
Du meines Lebens Wonne,
O Lieb', vergiß mein nicht.
         August Heinrich Hoffmann von Fallersleben

Let bij onderstaande kaart op de vlaggenlijn.
Voor de Belgen is het madeliefje het symbool. Belgische soldaten droogden dit bloempje
en stuurden het mee met brieven aan huis. Daar werden ze gekoesterd en sommige exemplaren zijn zelfs na 100 jaar nog altijd in goede staat in bezit van de nabestaanden.


Door het gedicht "In Flanders Fields" van John McCrae en het dagelijkse ritueel aan de Menenpoort te Ieper heeft de klaproos de margriet als herdenkingsbloem verdrongen. De klaproos is het vredessymbool bij uitstek geworden, terwijl het gedicht van McCrae juist lijkt op te roepen om de strijd verder te zetten.

Recent wordt bij ons het madeliefje opnieuw uit de vergeethoek gehaald en tijdens de vele herdenkingen meer en meer opgespeld. 

  Vera Caremans 11/11/2015



vrijdag 30 oktober 2015

8 op 8


TOUR DE FORT
Op 8 november moet u op fort 8 zijn, want dan is het fortendag. 
Niet alleen kan u het fort bezoeken, u kan er ook kennismaken met werkingen van andere forten en enkele tentoonstellingen bekijken.

Van 10 uur tot 17 uur kan u een uitgestippelde wandeling volgen. Wij stellen graag onze werking aan u voor en u kan bij ons terecht voor boeken, postkaarten en brochures over forten en versterkingen.
Met een gids zie je meer, en dus zorgen de gidsen ook voor rondleidingen. Op het uur wacht een gids u op aan het witte huis aan de Schansstraat nr. 7. De eerste begeleide wandeling start om 10 uur, de laatste om 15 uur.


Maar ook andere organisaties, verenigingen en forten(werkingen) komen aan bod.

SIMON STEVIN VLAAMS VESTINGBOUWKUNDIG CENTRUM
Het Simon Stevin VVC is een v.z.w. die ijvert voor het behoud, de ontsluiting en de herbestemming van historische versterkingen zoals forten, omwallingen, bunkerstellingen en andere verdedigingswerken.

FORT 2 WOMMELGEM
Het bakstenen fort werd gebouwd in 1861 door Generaal Brialmont en is één van de 8 forten van de Antwerpse binnenstelling. Ondertussen heeft het fort haar militaire rol ingeruild voor gemeentelijk domein en geeft het onderdak aan verscheidene musea en lokale verenigingen. Elke laatste zaterdag zijn er rondleidingen door de Fortgidsen.


FORT 7 WILRIJK
Dit bakstenen fort werd gebouwd in 1860-1864, met fraai metselwerk en versieringen in natuursteen. Net als bij fort 8 in Hoboken zijn de wallen hoger dan bij de andere forten. Wellicht omdat door de lage grondwaterstand de gracht dieper uitgegraven is, waardoor er meer aarde beschikbaar was.

De kruitkamers van het hoofdfrontgebouw zijn nog herkenbaar door de aanwezigheid van de spouwmuren, de originele houten vloerconstructie, de verluchtingssleuven met metalen roosters en de bronzen kader van de verlichtingsnis. De waszaal op de eerste verdieping van het reduit heeft nog haar originele hardstenen wasbak en waterafvoer, bakstenen vloer en de openingen van de latrines. Verspreid over de gebouwen zijn heel wat historische elementen, zoals de verschillende typen van de oorspronkelijke houten toegangspoorten, deuren en luiken, de gietijzeren toiletten in de droge gracht en in het binnenplein van het reduit, 19de-eeuwse graffiti op muren, en munitieliften.


FORT 8 HOBOKEN
Het fort kan tot één van de best bewaarde Brialmontforten gerekend worden. Zo zijn alle wallen bewaard gebleven, maar ook bijna alle fortgebouwen, waaronder de artillerie-ingang. Het reduit, de hoofdcaponière, de linkse en rechtse caponnière en het hoofdfrontgebouw staan nog steeds overeind. De hardstenen brugpijlers van de artillerie-ingang staan nog in de gracht, het brugdek zelf is er niet meer. 
De samenhang tussen de verschillende gebouwen en verdedigingselementen is door allerhande ingrepen echter nog nauwelijks voelbaar. 

SAMEN STERK. Tussen de historische gidsen van fort 7 en de fort(w)achters is er een zeer goede samenwerking, wat niet alleen resulteert in één gemeenschappelijke flyer om de wandelingen aan te kondigen, maar ook leidt tot uitwisseling bij gidsbeurten. Op deze fortenbeurs maken ze één gemeenschappelijke infostand om die samenwerking te benadrukken.

FORT MERKSEM
Het fort van Merksem in Antwerpen maakt deel uit van de uitbreiding van de Brialmont-fortengordel. Het voorziene inundatiegebied was onvoldoende om de havenuitbreiding ten noorden van Antwerpen te verdedigen. 
Het bakstenen fort is gebouwd van 1871 tot 1882. In 1911-1912 werd het fort versterkt met ongewapend beton.
In het fort is er een stervormig forteiland, waarvoor het ontwerp van de Brialmontforten als voorbeeld diende. Het forteiland heeft één toegang. Het reduit ligt in het midden van het forteiland, de toegangspoterne is daarom verlengd. Het reduit is opgebouwd uit twee haaks op elkaar staande delen, ieder met een binnenplaats en een natte gracht rondom. De hoofdcaponnière is versterkt met ongewapend beton.
Om het fort niet onbeschadigd in handen van de Duitsers te laten vallen, blies het Belgische leger op 9 oktober 1914 het hoofd van het reduit op, vlak voor de val van Antwerpen.


FORT LIEFKENSHOEK
De geschiedenis van het fort gaat terug tot het eind van de 16de eeuw. Gebouwd op de oever van de Schelde tegenover het fort van Lillo, moest het stad en haven beschermen. In 1584 viel het in handen van de Spanjaarden, maar een jaar later kregen de Antwerpenaren het terug in handen. Na de val van Antwerpen hadden de Hollanders het in handen. Het veranderde herhaaldelijk van bezetter en er werd bijgevolg ook regelmatig verbouwd. 
De oudste gebouwen dateren uit de tijd van Napoleon. 


FORT KESSEL
Het fort van Kessel is een betonfort van de buitenste verdedigingsgordel van de stelling Antwerpen. Het werd gebouwd tussen 1909 en 1912.
Vanaf 29 september 1914 was het actief betrokken bij de verdediging van Antwerpen. 123 granaten werden op het fort afgevuurd. De muren en koepels bezweken uiteindelijk onder het zwaarste Duitse geschut en op 4 oktober viel het fort.


JULIEN CANNAERTS
Julien Cannaerts is een autoriteit op het gebied van forten, bunkers en andere militiare versterkingen. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij op de fortendag over meerdere versterkingen uitleg zal geven aan geïnteresseerde bezoekers: fort Walem, fort Kapellen en fort Duffel zijn hybride forten (baksteen én beton) en dateren van het laatste kwart van de 19de eeuw. Het fort van Koningshooikt is een pantserfort uit het begin van de 20ste eeuw. Ook de bunkers van het Mastenbos (Kapellen) en de KW-linie worden door hem belicht.

FORT WALEM
Het Fort van Walem in Mechelen is deel van de buitengordel. Het werd gebouwd als één van de vroege sperforten, als bruggenhoofd in de Rupel - Netelijn, samen met het fort van Lier. 
Het bakstenen fort is gebouwd van 1878 tot 1883. In 1891-1900 werd het omgebouwd tot een pantserfort en met beton versterkt. Het is een hybride fort. Het forteiland heeft een trapeziumvorm. Het fort heeft geen reduit. Op het binnenplein is later een infanteriekazerne bijgebouwd. 
Fort Walem is bijna identiek aan het fort van Lier. Het fort is uitgerust met hoge wallen. Het heeft niet alleen een caponnière aan het hoofdfront, maar ook een keelcaponnière. Het buitenglacis is met bomen beplant. 
Het fort is bekend omdat het Belgische leger in oktober 1914 vijf dagen stand hield tegen het Duitse leger. Bij deze belegering werd het fort ernstig beschadigd. 


FORT KAPELLEN
Het Fort van Kapellen is een spoorwegfort en maakt deel uit van de buitengordel. Het ligt ten noorden van Antwerpen. Tussen de forten van Kapellen en Brasschaat loopt een militaire spoorlijn uit WOI. Deze lijn werd door Kempens Landschap VZW voorzien van "spoorfietsen" voor toeristische doeleinden.
Het fort is gebouwd van 1887 tot 1897, ter verdediging van de belangrijke spoorweg Antwerpen - Roosendaal. Het is een hybride fort op een vrijwel vierhoekig forteiland, gebouwd met bakstenen muren en betonnen gewelven. 
Alle koepels werden in 1914 opgeblazen. De aarden werken zijn bijna volledig afgegraven. De kleine mitrailleurbunker is onbeschadigd. Rond de gedempte fortgracht staat een aaneengesloten rij nieuwe loodsen. 
Fort Kapellen is nog steeds eigendom van het leger.

MASTENBOS
Na de val van de forten in oktober 1914 namen de Duitsers er hun intrek en in de mate van het mogelijke werden ze hersteld.
Omdat de tegenaanval van de geallieerden vanuit het neutrale Nederland werd verwacht, heeft de Duitse bezetter ten noorden van Antwerpen een verdedigingslinie gebouwd met bunkers en loopgraven. Een schot werd daar nooit gelost. Uiteindelijk werd ervoor gekozen vanuit het westelijk front gebied te heroveren, mogelijk omwille van deze sterk uitgebouwde linie.


FORT DUFFEL
Het fort van Duffel is een spoorwegfortje ten zuiden van Antwerpen. Het maakt deel uit van de buitengordel, ter versterking van de Rupel - Netelijn. Het fort beschermde de spoorweg Antwerpen – Brussel en de Mechelsebaan. 
Het hybride fort is gebouwd in 1886-1888, en in 1889-1891 uitgerust met koepels. De gebouwen, op een vrijwel vierhoekig forteiland met een gracht rondom, bestaan uit bakstenen muren, betonnen gewelven, pantserkoepels en hoge wallen. 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de koepels en de kazematten zwaar beschadigd door het terugtrekkende Belgische leger. 
Het fort van Duffel is eigendom van VZW Kempens Landschap.


FORT KONINGSHOOIKT
Het pantserfort van Koningshooikt in Lier maakt deel uit van de buitengordel en ligt ten zuidoosten van Antwerpen. Het domein is ongeveer 20 hectare groot. 
Het fort is gebouwd in 1907-1908 en bestaat uit gebouwen van ongewapend beton op een trapeziumvormig forteiland. Het is een fort van de eerste orde met samengevoegde caponnières en een 40 tot 50 meter brede gracht. 
Het fort, met ongeveer 450 soldaten, lag van 30 augustus 1914 tot 2 oktober onder zwaar Duits vuur. Op 2 oktober werd het fort uitgeschakeld en door het Belgisch leger verlaten. De volgende dag werd het door de Duitsers ingenomen. 
Het fort van Koningshooikt is privé-eigendom.

KW-STELLING
De KW-stelling of KW-linie was een Belgische anti-tankversperring tussen Koningshooikt en Waver (KW) bedoeld als verdediging tegen een Duitse invasie in centraal België, tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. De KW-stelling werd gebouwd tussen september 1939 en mei 1940 in opdracht van het Belgisch ministerie van Defensie, in hoofdzaak langs de Dijle. De KW-stelling bestond uit een aaneenschakeling van gevechtsbunkers, communicatiebunkers, anti-tankgrachten en stalen constructies zoals Cointet-elementen. 

FOXNOV
Foxnov is een vereniging die zich toelegt op re-enactment en op het conserveren van legervoertuigen vanaf de jaren '50. 

Zij controleren de toegang naar het binnenfort.


ERFGOEDGILDE
De vereniging heeft als doel haar leden in een gemoedelijke sfeer een forum te bieden om hun vrijetijdsbesteding te delen. De gezamenlijke band is het bewaren van het erfgoed van de 20e eeuw. De ongeziene maatschappelijke en technologische ontwikkelingen in deze periode hebben ook als gevolg dat vele gebruiken en voorwerpen uit de 20e eeuw vandaag curiosa geworden zijn. Via hedendaagse communicatiemiddelen en door een gerichte deelname aan evenementen wil de vereniging bijdragen tot de publieke kennis van bepaalde aspecten van het dagelijkse leven van de generaties die de 20e eeuw maakten.


MUDLINES EVENTS
Gelidtekend - de Groote Oorlog in strips (samensteller Dirk Wyns)

De Groote Oorlog, 1914-1918, dé loopgravenoorlog. Belgische, Franse, Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten vochten vier jaar lang een bloedige oorlog uit in een strook van Nieuwpoort aan de Vlaamse kust via de Franse Champagne, de Argonne, Lotharingen tot aan de Zwitserse grens. Ook elders in Europa en ver daarbuiten stonden de geallieerden tegen Duitsland en hun bondgenoten. Ruim tien miljoen soldaten lieten hierbij het leven. 
Er zijn geen rechtstreekse getuigen meer die kunnen vertellen hoe het was. Alleen een gelittekend landschap, monumenten, versterkingen, forten en ontelbare begraafplaatsen blijven over als stille getuigen.
De expo 'Gelidtekend' geeft een beeld van deze oorlog op basis van stripverhalen. De expo is opgebouwd rond vijf woordwolken: dood, loopgraven, Hoop en Leven, Landschappen en EHBO.
JOHNNY DRIESEN
Johnny Driesen is al jaren bezig met het uitpluizen van de geschiedenis van zijn familie. Dat speuren naar zijn voorouders bracht hem in contact met heel wat bronnen en documenten over andere Hobokenaren. Zo heeft hij heel wat gegevens over Hobokenaren die aan het front zaten tijdens de Groote Oorlog verzameld. Hij stelt een selectie van zijn materiaal tentoon tijdens onze fortendag.

TENSLOTTE
De toegang tot dit alles is gratis. Het gelegenheidscafé is voorzien van het nodige om u warm te houden.


SAMEN ZETTEN WE ONZE FORTEN EN VERSTERKINGEN OP DE KAART

zaterdag 26 september 2015

Fortendag op fort 8

Geachte fortgebruiker, -bezitter, - fanaat,



In Hoboken staat een fort. Het is een van de vooruit geschoven forten van Brialmont die het Nationaal Reduit Antwerpen vanaf het midden van de 19de eeuw moesten beschermen. Sinds 2009 wordt het fort 'bezet' door de fort(w)achters. Aanvankelijk waren wij bescheiden, haast onzichtbaar aanwezig, maar na 6 jaar hebben wij eindelijk wat vastere voet aan de grond. 

Nochtans zijn niet alle problemen van de baan. Er is nog heel wat onduidelijkheid inzake het officiële beheer, bijvoorbeeld. Maar wij laten ons niet in een hoek drummen en bouwen verder aan ons project. 

Borsbeek fort 3

Alle forten zijn waardevol erfgoed en het moet de beleidsmakers duidelijk zijn dat Vesting Antwerpen in zijn geheel moet beschouwd worden. Het is vanuit die optiek dat de gidsenwerking van Fort 8 de bezitters, gidsen, gebruikers, enz. van de andere forten uitnodigt op hun bescheiden 'fortendag' op 8 november. 
Want samen zijn we sterker. 
Mortsel fort 4
Kom de werking van uw vereniging of de invulling van uw fort voorstellen aan het publiek. Ook verzamelaars van militaria zijn welkom. Deelnemen met een infostand is gratis, de bezoekers betalen geen toegang. De prijs van eten en drinken wordt zo laag mogelijk gehouden.
Zin om mee te doen? Stuur een mailtje naar fortgidsen@outlook.com met vermelding van fort en contactgegevens.
Kessel

Samen zetten wij de forten op de kaart !


zaterdag 19 september 2015

Nummer Zeven

De Minerva van Heirweg 1 draagt het nummer 7. Nummer Zeven was de gepantserde auto van onderluitenant Thiery uit Luik, een vechtjas zonder weerga, toegevoegd aan de cavalerie. Zijn vaste begeleider was de Luxemburgse graaf Guy de Berlaymont. De bemanning bestond uit vier man.


Nummer Zeven stuntte meerder keren.

Bij een uitval van de Belgische troepen uit Antwerpen in september 1914, gaan ze stevig tekeer met hun Hotchkiss-mitrailleur en slagen ze erin bij Werchter-Tremelo gewonde cyclisten te ontzetten. Later horen ze dat een Duits officier heeft verklaard dat 'verdomde Nummer Zeven" meer dan tweehonderd Duitsers zou hebben gedood.

Zowel Thiery als Berlaymont houden van een goed gevecht en mooie wagens. Als ze in de buurt van Tienen achter de vijandelijke linies een kleine open auto met chauffeur en twee Duitse officieren onderscheppen, schiet Berlaymont zonder pardon de officieren neer. Deze liggen met open schedel achter in hun wagen. "Dat is erg", zucht Berlaymont, "ze hebben de bekleding van de wagen bevuild".

Eind september 1914 is Nummer Zeven in Aalst. De stad ligt zwaar onder vuur en Thiery zoekt met zijn wagen beschutting achter een barricade van haringtonnen. De plek is niet zo best gekozen want een Duitse obus slaat vlakbij in en de bemanning van Nummer Zeven krijgt de hoop vis over zich.

Geen vis op/bij ons, straks op de verenigingenmarkt, maar wel hopelijk veel volk voor de Minerva, de veldkeuken en "onze jongens". 
Je vindt ons op de kop van de markt nabij de kerk tussen 10 en 17 uur.


woensdag 16 september 2015

Het GenOOtschap/Gidsenwerking op de verenigingenmarkt van 20 september 2015

In de aanloop naar de herdenking van de Groote Oorlog zijn heel wat verenigingen opgericht die Living History hoog in het vaandel dragen. Zij leggen zich veelal toe op het "naspelen" van bepaalde gebeurtenissen. Sommigen gaan daar erg ver in. Zo kregen we vorig jaar de Aftocht van het Belgisch Leger van Halen tot Dendermonde te zien. En er was natuurlijk de veelbesproken pontonbrug bij het Steen te Antwerpen. Want de hedendaagse mens wil het allemaal zelf meemaken en beleven. Of het nu de Groote Oorlog is of de slag bij Waterloo zo een honderd jaar eerder, men wil het aan den lijve ondervinden. Het is moeilijk om hier niet in de Plopsa-val te trappen.

Op de Verenigingenmarkt willen wij ook een feit herdenken. In de eerste weken van de oorlog werden door het Belgisch leger gepantserde auto's, uitgerust met een Hotchkiss-mittrailleur, ingezet. Ze voeren verkenningstochten en raids uit achter de linies tegen de Duitse troepen, die Antwerpen hebben omsingeld. Basis van die pantserwagen was de oerdegelijke Belgische auto, de Minerva. Die Minerva's werden o.m. gebruikt bij de tweede uitval uit Vesting Antwerpen op 5 september 1914. Klein detail: zij werden bepantserd in Hoboken. Het werk gebeurde in drie weken tijd. De bemanning bestond uit enkele adellijke heren, patriotten, maar ook in hoge mate avonturiers.

Heirweg 1 bouwde een replica van dergelijke pantserwagen. Het is die wagen die vorig jaar in de Aftocht te zien was. De Verenigingenmarkt staat op de Kioskplaats, maar om het Hobokense aandeel in de eerste Minerva's in de kijker te zetten, laten we de wagen eerst even rijden vanaf de plek waar hij bepantserd werd - Cockerill - tot aan de markt.
Aan de overweg wordt de wagen opgewacht door een groepje soldaten.
Die zullen hem verder escorteren tot aan de kampplaats, waar inderhaast een noodpost met verpleegsters werd opgezet. Omdat het een feit van 1914 is dat wordt herdacht, dragen de 'soldaten' ook het uniform van het eerste oorlogsjaar. Maar waarom nu anno 2015 dat feit herdenken?  Toeval wil dat het met de Verenigingenmarkt precies 100 geleden is dat het elitekorps ACM (Autos - Canons - Mitrailleuses) van het Belgisch leger met 10 van zulke Minerva's uit Parijs vertrok om de Tsaar van Rusland bij te staan tegen Duitsland aan het oostelijk front. 


Onze gelegenheidssoldaten liggen normaal in het fort van Liezele, een betonfort van de buitengordel. Op verplaatsing zijn zij met hun abri en kleine veldkeuken goed voorbereid op mogelijke calamiteiten.  


Een grote veldkeuken wordt geleverd door De Patrouilleurs. Van hun culinaire hoogstandjes kan u meegenieten, tenminste nadat de eigen troepen behoorlijk gevoed zijn. Ook deze vereniging gaat behoorlijk ver in haar beleving van het verleden. De veldkeuken is het resultaat van een groots restauratieproject.


Een roestige schroothoop vormden zij met engelengeduld en al hun kennis en kunde om tot een operationele veldkeuken.



De plaatselijke ordehandhavers worden geleverd door de Erfgoedgilde. Zij zorgen ervoor dat er geen schermutselingen ontstaan tussen leger en burgers.

Onze laatste gasten zijn de Tin Soldiers of Antwerp. Zij spelen met tinnen soldaatjes. Ze verdiepen zich in een stuk oorlogsgeschiedenis en bouwen er een spel rond. Wij kennen de uitkomst van de veldslagen en militaire campagnes uiteraard, maar wat als er ergens een andere beslissing zou genomen zijn? De spelers van TSA dagen hun publiek uit om mee na te denken over wat was en wat had kunnen zijn. Hun speelterrein is een minutieus nagebouwde maquette van de strijdplaats. Kijk goed op de foto hierboven. Tussen de twee huisjes vooraan staat een miniatuurversie van de Minerva pantserwagen.

Tot slot zijn er de fort(w)achters. Zij komen voor een keer uit hun fort om met de overkoepelende vereniging "Het GenOOtschap" hun werking te promoten. Behalve flyers en boeken over fort 8, brengen zij een selectie van hun aanbod mee.

Wie het fort en zijn wachters écht een warm hart toedraagt, kan meteen vriend worden.
De zon is gratis, maar onze vriendschap niet!
U kan geen lid worden van de vereniging, maar voor 10 euro mag u zich een jaar lang onze vriend noemen. Op de Verenigingenmarkt - en enkel dan - hebben we wat extra's voor wie met wat extra's over de brug komt.

Het Minerva-project is een initiatief van het GenOOtschap/Gidsenwerking fort 8 en kwam tot stand met de financiële steun van District Hoboken.

Vera Caremans


maandag 14 september 2015

De zon is gratis, onze vriendschap niet ....



Het GenOOtschap is geen ledenvereniging. De Gidsenwerking Fort 8 die er een onderdeel van is, dus evenmin. Maar wij zijn wel op zoek naar vrienden om onze werking te kunnen uitbreiden. Vrienden zijn sponsors zonder commercieel doel. Het zijn onbaatzuchtige mensen met een hart voor cultuur en erfgoed. Het zijn mensen die onze activiteiten niet enkel bijwonen, maar onze acties ook financieel willen ondersteunen. Voor 10 euro per jaar bent u al vriend. En hoe meer u geeft, hoe hechter onze vriendschap wordt. Voor 20 euro bent u dikke vriend en voor 30 euro per jaar krijgt u een bewijs van dikste vriend. Supervrienden menen het écht en geven 50 euro per jaar.
Uw geld wordt goed besteed. Wie fort 8 al een keer bezocht, weet wat wij zoal doen.
Aanvankelijk ging onze aandacht haast onverdeeld naar de opkuis van het fort. Er werd beheersmateriaal aangekocht, gaande van werkhandschoenen en dweilen tot een kruiwagen. Heel wat stort werd intussen verzameld en opgehaald. 

Maar wij blijven tegelijk stevig inzetten op erfgoededucatie. Want wij richten ons voor een belangrijk deel op het jonge volkje, zowel voor onze projecten op Fort 8 als in de rest van het district. We hebben al het verkenningsspel voor gezinnen en voor klassen en er wordt gewerkt aan een erfgoedkoffer over de Groote Oorlog en aan een speciale rondleiding voor kinderen. 


Vriend worden is eenvoudig. Je stort het bedrag voor het type vriend dat je wil zijn op ons rekeningnummer BE58 9796 5635 7979. en klaar is kees.


SAMEN ZETTEN WE FORT 8 OP DE KAART

woensdag 9 september 2015

Een slot.... een slot! Een koffie voor een slot !!!

Zesentwintig weken wachten wij nu al op een ketting en een hangslot van de stad. Dat is een HALF JAAR. Jawel. De gidsen en fort(w)achters willen dat er een einde komt aan deze vaudeville.

Zorg daarom mee voor een passend SLOT. Heb je ergens  nog hangslot liggen (of hangen) dat geheel of deels werkloos is?  Kom naar Open Monumentendag op fort 8 en hang  dat slot aan de poort.  Slot niet meer  nodig? Vergeet ons dan niet het sleuteltje te geven. In ruil trakteren de gidsen u op een  gratis koffie.   


woensdag 2 september 2015

1915-2015 Het Minerva ACM-korps in Hoboken tijdens de verenigingenmarkt van 20 september.

Op 21 september 1915, precies 100 jaar geleden, vertrok het ACM-korps (Autos-canons-mitrailleuses) met een Brits cargo richting Rusland. Deze elite gevechtseenheid met pantserauto's was in Parijs gevormd en door koning Albert I aan de Russische tsaar geschonken om strijd te leveren tegen de Duits-Oostenrijkse vijand. Vierhonderd Belgische oorlogsvrijwilligers vertrokken naar het Russische front om ingezet te worden tegen de Duits-Oostenrijkse vijand. Onder hen een paar bekende namen: Marcel Thiry (Waals auteur), Julien Lahaut (de man die in 1950 na het roepen van 'Vive la république' bij de eedaflegging van Boudewijn vermoord werd) en Henri Herd, bijgenaamd Constant le Marin (viervoudig wereldkampioen worstelen). 

Met het uitbarsten van de Russische revolutie, verzeilden zij in pure chaos en begon hun moeilijke reis dwars door Siberië en China om uiteindelijk als ware oorlogshelden ontvangen te worden in de Verenigde Staten.
Minerva pantserwagen. Let op de 'Hoge schouw' rechts in de achtergrond
(privécollectie) 

Belgen in het verweer. In de achtergrond een geblindeerde Minerva pantserwagen
(privécollectie)
De eerste Minervapantserwagens waren bepantserd in Hoboken en werden bij de tweede uitval uit Vesting Antwerpen begin september 1914 ingezet tegen de Duitse agressor. Op dat ogenblik is er van een 'korps' nog geen sprake. Dat zou in december 1914 opgericht worden.
Belgische soldaten bij buitgemaakte Duitse veldkeuken (privéverzameling)
Met een replica van zulke Minerva, en een omkadering met een veldkeuken en een kampement wil Het GenOOtschap / Gidsenwerking Fort 8 dit Hobokense 'wapenfeit' in herinnering brengen tijdens de verenigingenmarkt op 20 september e.k. 

Praktisch:
De Minerva vertrekt om 10 uur bij Cockerill richting centrum Hoboken. Route (onder voorbehoud van goedkeuring): Adolf Greinerstraat/Charlotta Finckstraat - Kapelstraat - Kilstraat - Baron Sadoinestraat - Maalbootstraat - Grote Baan - Kapelstraat - Cockerillplaats - Louisalei - Kioskplaats. Vanaf de overweg aan de Kapelstraat wordt de auto door enkele soldaten in aangepast uniform geëscorteerd. Via de Louisalei wordt de Kioskplaats bereikt. De Patrouilleurs hebben daar een veldkeuken opgesteld en delen soep uit. 
De Erfgoedgilde patrouilleert over de markt en The Tin Soldiers of Antwerp spelen met tinnen soldaatjes een interactief spel dat gebaseerd is op reële oorlogsfeiten.

Minerva pantserwagen met mitrailleur (privécollectie) 



Volg ons ook op facebook.

V. Caremans