maandag 28 augustus 2017

De hoogdagen van de herfst

De fortwachters zijn het hele jaar actief. Vanaf april starten de maandelijkse rondleidingen en in mei vormt de fortengordel het hoogtepunt van de eerste jaarhelft. Dankzij de Zomer van Fort 8 kregen we dit jaar in juli en augustus niet enkel erfgoedfanaten maar ook ander schoon volk over de vloer.
Vanaf september schakelen we alweer naar een hogere versnelling. Elke maand wordt speciaal.

Open Monumentendag:10 september van 10 tot 18 uur
Fort 8 is een beschermd monument, en dus is het gewoon onze plicht jaarlijks deel te nemen aan dit evenement.
Zoals steeds presenteren wij een totaalprogramma met wandelingen, gidsbeurten, animatie en culinaire geneugten.
Wie op eigen kracht wandelt, kan onze Tour de Fort pijlen volgen. Zij brengen je bij de belangrijkste gebouwen en plaatsen. Bij elke halte vind je een beknopte uitleg over het gebouw of over de plaats. Maar met een gids, zie je meer. Onze gidsen staan klaar om extra tekst en uitleg te geven bij al dit fraais. Voor deze editie zien onze wandelingen er overigens een beetje anders uit. Het fort werd gebouwd op de gronden van het vroegere Sorghvliedt. In het midden van dat domein stond een belvedère. Met de restauratie van dit paviljoen, leek het ons logisch deze parel in onze wandeling te betrekken. Ons project werd goedgekeurd door het district en zelfs uitgebreid. Ook de kerk en kasteel Broydenborg worden opengesteld. Het is deze as, het groene lint, waar het in het masterplan voor Hoboken centrum om draait.
Vier locaties op elkaar afstemmen, is haast onbegonnen werk. De uren van de gidsbeurten op het terrein kunnen dan ook afwijken van de uren die in de brochure of flyer staan.  De gids van het fort wacht de wandelaars op aan de Krijgsbaan bij de belvedère, en gaat dan naar het houten huis. Daar start dan de fortwandeling. Gratis.

Brialmontmartre: 8 oktober van 11 tot 17 uur
Het fort van Hoboken vormt het kader voor onze eigenzinnige, niet gesubsidieerde kunstmarkt "Brialmontmartre". De naam verwijst enerzijds naar "Montmartre", de bekende wijk in Parijs en anderzijds naar Henri Alexis Brialmont, de ontwerper van de fortengordel rond Antwerpen. Dit is reeds de vierde editie.
De toegang voor het publiek is gratis.

De meest uiteenlopende vormen van kunst en expressie komen aan bod: schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, keramiek. Ook zang en poëzie kunnen bij ons een plaats krijgen.
Bij mooi weer bieden de binnenkoer en de droge gracht een sfeervol decor. Als het pijpenstelen regent (zoals vorig jaar), stellen wij binnen op.

Fortendag: 12 november van 10 tot 17 uur
Ook onze Fortendag is aan de vierde editie toe. Forten en werkingen stellen zich voor aan elkaar en aan het publiek. Ook particuliere verzamelaars van militaria of uitgevers van gespecialiseerde literatuur zijn welkom met hun stand.
Het fort kan vrij bezocht worden, of met een gids. De kantine is open.

De Laatste: 10 december  om 14 uur
De laatste rondleiding van het seizoen is altijd iets speciaals. Na de rondleiding volgt een kleine receptie in de kantine die dan voor drie maanden sluit.

maandag 7 augustus 2017

Hobokenaar aan de IJzer: (Pierre) Frans Pintens

Wij zoeken nazaten van Pierre Pintens. Pierre (Petrus) François (of Frans/ Franciscus) Emmanuel PINTENS werd geboren op 05/11/1890 te Mortsel als zoon van Jean Louis PINTENS en Louisa WEEHUYSEN.

Hij huwde op 9/11/1912 met Louisa Josephina CLAESSENS (°31/01/1892 +Antwerpen 02/01/1988).
Het paar vestigde zich te Hoboken. Wij vonden als adres Sint - Bernardsesteenweg 390 te Hoboken. Wanneer precies ze daar woonden, weten we (nog) niet.
We weten evenmin met zekerheid of er kinderen zijn uit dit huwelijk.

Bij de mobilisatie in 1914 wordt ook Pierre opgeroepen. Hij maakte deel uit van het 12de Linieregiment. De oorlog is voor hem snel voorbij. Zijn regiment was betrokken  de IJzerslag bij Diksmuide (24/10/1914). Pintens is sedertdien vermist. 

Hij werd dood verklaard en Louisa Claessens huwde opnieuw met Theophiel (Theo) Van den Wyngaert (°26/09/1897) op 15/03/1924.  Louisa overleefde ook haar tweede echtgenoot. Hij stierf op 27/11/1944. Louisa overleed  op 02/01/1988. In 1982 woonde zij aan de Sint-Bernardsesteenweg 970.

Waarom zoeken wij nakomelingen of bij uitbreiding bloedverwanten van Pierre Pintens? Vorig jaar werden drie Belgische soldaten van dat 12de Linieregiment teruggevonden in een "voorlopig" graf. De vondsten bij de stoffelijke resten wijzen erop dat één van de drie soldaten Pierre Frans Pintens zou kunnen zijn. DNA onderzoek kan mogelijk definitief uitsluitsel geven. Daarom is de Dienst Oorlogsgraven van het War Heritage Institute op zoek naar nakomelingen van de Hobokenaar. Wij willen hen daar graag bij helpen.

Wij verruimen onze zoekactie naar kinderen uit het tweede huwelijk van Louisa. Mogelijk kunnen zij of hun nakomelingen ons op het spoor zetten van kinderen uit het eerste huwelijk van Louisa. 

Louisa was bovendien actief bij verschillende organisaties in Hoboken. Zij was lid van de Christelijke Bond van Gepensioneerden en van Ziekenzorg. Wie heeft haar gekend? Is zij misschien met een roepnaam bekend? Wiske? Joske?

Help ons om Pierre Frans Pintens te identificeren en hem een eigen graf te geven.
Met informatie kan je terecht bij vera.caremans@hotmail.com. Je kunt ook bellen naar 0495/27 05 19.