woensdag 13 december 2017

Dit was 2017

Het jaar startte winters. In januari leverde dat weer prachtige ijsformaties op aan de afdruipijzers van de waterspuwers. In het reduit was het koud, maar relatief droog. De maandelijkse rondleidingen werden als gewoonlijk opgeschort, maar op vraag trotseerden onze gidsen wél de koude. De winter is trouwens de ideale periode om aan de buitenkant van de natte gracht te wandelen. Je hebt nu een veel beter zicht op de fronten aan de binnenkant van de gracht.

In januari kwamen enkele nieuwe vrijwilligers de gelederen versterken. Bladeren werden geruimd, gangen geveegd, de binnenkoer gemaaid.

De maandelijkse rondleidingen vanaf april konden op een regelmatige opkomst rekenen. De Fortengordel ging bij ons officieel van start met o.m. de opening van ons nieuwe bezoekerscentrum. De samenwerking met de academies bracht behoorlijk wat volk op de been.
Met de Open Monumentendag in september werd de link gelegd tussen de pas gerestaureerde Belvedère van domein Sorghvliedt en het fort. Op beide locaties weerklonk aangepaste muziek met het Aurélie Viegas en Wim Brabants in het paviljoen en het draaiorgel De Heen en Weer van Alberic Godderis op het fort. De bezoekers wisten het te smaken.
De zomermaanden brachten FrontView Magazine naar het fort met een zomerexpo op de binnenkoer. En de hitte in die dagen inspireerde ons om een leescafé te starten, met ook een boekenruilkast.
Tussendoor hadden we ook "bezoeken op verzoek" met als uitschieters de Rotaryclub uit Wilrijk en de Heemkundige Kring uit Terneuzen.
Veel klein volk voor de kinderrondleidingen met spelletjes en feestje. In totaal gingen wij 30 keer op zoek naar de soldijkist van Jan Soldaat. Regelmatig moest Jan de koffer op een andere plaats "verliezen", als hij ontdekte dat één van de deelnemertjes al eens had meegespeeld. Het fort is gelukkig groot genoeg.
Jong volk ook in klasverband. Het was even geleden, maar opnieuw vonden klassen de weg naar ons fort. Dat is een uitgelezen opdracht voor onze jong gepensioneerde medewerkers.
Van de zowat 2500 bezoekers waren er zeker 450 jonger dan 13.

We hadden iets speciaals beloofd voor de Laatste, en speciaal werd het: sneeuw, ijs en stormwind waren ons deel. Toch was er volk opgedaagd voor de wandeling, en dus gingen wij op stap. Als mensen de moeite doen om tot bij ons te komen, voelen wij ons moreel verplicht de rondleiding af te werken.

Voor 2018 staan al een paar dingen vast. We gaan voor het thema VREDE. Op 20 mei is er de Fortengordel. Dat is een hoogdag zonder weerga voor de werking. In de maanden juli en augustus pakken wij opnieuw uit met een zomerexpo, deze keer gerelateerd aan het jaarthema. Op 9 september is het Open Monumentendag. Onze eigen Fortendag is op 4 november.

dinsdag 17 oktober 2017

Fortendag 2017 - uitnodiging

Geachte fortgebruiker, -bezitter, - fanaat,
Beste liefhebber van architectuur en geschiedenis,
Beste verzamelaar,
Beste.....,


Op 12 november e.k. gaat in het fort van Hoboken voor de vierde keer een Fortendag door. En de fort(w)achters willen graag dat u daar bij bent.

Samen zetten we de forten op de kaart. Alle forten zijn immers waardevol erfgoed. Heel wat fortwerkingen steunen op vrijwilligers die niet worden ondersteund door een grotere organisatie of een lokale overheid. Met beperkte middelen ontsluiten zij niettemin hun fort met rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen enz.

Het is vanuit die optiek dat de gidsenwerking van Fort 8 de bezitters, gidsen, gebruikers, enz. van andere forten uitnodigt op hun bescheiden 'fortendag' op 12 november. Want samen zijn we sterker.

Stel de werking van uw vereniging of de invulling van uw fort voor aan het publiek. Deelnemen met een infostand is gratis, de bezoekers betalen geen toegang. Aan elke stand wordt elektriciteit voorzien. De prijs van eten en drinken wordt zo laag mogelijk gehouden.

Wij hopen jullie (opnieuw) te kunnen begroeten op 12 november. De beurs gaat door van 10 tot 17 uur. Opstellen kan vanaf 8 uur. Standhouders kunnen vlakbij parkeren.

Vriendelijke groeten,

De Fort(w)achters
 


donderdag 21 september 2017

Kunstenaars gezocht voor Brialmontmartre


Op zondag  8 oktober gaat op het fort van Hoboken onze jaarlijkse eigenzinnige, niet gesubsidieerde kunstmarkt "Brialmontmartre" door. De naam verwijst enerzijds naar "Montmartre", de bekende wijk in Parijs en anderzijds naar Henri Alexis Brialmont, de ontwerper van de fortengordel rond Antwerpen.  Dit is reeds de 4de editie.
Kunstenaars zijn hierbij uitgenodigd. De meest uiteenlopende vormen van kunst en expressie zijn welkom: schilderen, tekenen,  beeldhouwen, fotografie, keramiek, maar ook zang, poëzie kunnen bij ons een plaats krijgen. Twee jaar geleden hadden wij enkele dichters en schrijvers te gast in ons literair salon en vorig jaar zong Mariona Smets te pannen van het dak.
Wij voorzien voor elke standhouder een ruime plaats.  Wij zorgen voor tafels en stoelen, voor een tentje of een regenzeil zorg je zelf.  We hebben ook enkele rasterpanelen ter beschikking. Als het echt pijpenstelen giet, is er mogelijkheid om binnen op te stellen.
Wees creatief! Laat je inspireren door het échte Montmartre. Breng schildersezel, boetseerstoel of tekenblok mee en ga ter plaatse aan de slag.
Opstellen kan vanaf 8 uur 's morgens. Om 11 uur gaan we van start tot 17 uur. 
Kostprijs
Voor een standplaats vragen wij slechts 5 euro, vooraf te betalen via overschrijving op BE58 9796 5635 7979 van Het GenOOtschap. Wij rekenen erop dat je tot het einde blijft.

Inschrijven  
Je bent ingeschreven als wij je betaling ontvangen hebben.

Natje - droogje
Het pop up cafetaria van de gidsen is vanaf 's morgens actief om u van het nodige te voorzien. Deelnemers krijgen korting in onze kantine.

Boeren, burgers en buitenlui
Nodig heel je familie, je straat, al je vrienden en collega's uit voor dit fijne kunstmarktje op één van de mooiste plaatsen van Hoboken.

Rondleiding
Bovendien voorzien wij om 14 uur, geheel gratis, een historische rondleiding.


Samen zetten wij fort 8 op de kaart

dinsdag 12 september 2017

Nog een (laatste?) keer Pintens

Het ziet ernaar uit dat de definitieve identificatie van onze soldaat aan de IJzer nog niet voor morgen is. Dankzij onze oproep op de sociale media, kregen we van de nakomelingen uit het tweede huwelijk van Louisa Claessens wel de gezochte informatie: Pierre Frans Pintens had een dochter Josefien. Zij was een "voorkind". Pierre Pintens en Louisa Claessens huwden op  9/11/1912, maar Josefina zag het levenslicht al op 29/09/1911. Zij werd dus in het geboorteregister van de gemeente aanvankelijk ingeschreven als Claessens, de naam van haar moeder. Bovendien was Josefien haar roepnaam en tweede naam.  Officieel heette zij Constantia Josephina.
Voor de identificatie van de soldaat aan de IJzer zal de informatie echter niet baten. Josefien overleed op jonge leeftijd te Westmalle op 1 oktober 1933, blijkbaar zonder nakomelingen.


maandag 28 augustus 2017

De hoogdagen van de herfst

De fortwachters zijn het hele jaar actief. Vanaf april starten de maandelijkse rondleidingen en in mei vormt de fortengordel het hoogtepunt van de eerste jaarhelft. Dankzij de Zomer van Fort 8 kregen we dit jaar in juli en augustus niet enkel erfgoedfanaten maar ook ander schoon volk over de vloer.
Vanaf september schakelen we alweer naar een hogere versnelling. Elke maand wordt speciaal.

Open Monumentendag:10 september van 10 tot 18 uur
Fort 8 is een beschermd monument, en dus is het gewoon onze plicht jaarlijks deel te nemen aan dit evenement.
Zoals steeds presenteren wij een totaalprogramma met wandelingen, gidsbeurten, animatie en culinaire geneugten.
Wie op eigen kracht wandelt, kan onze Tour de Fort pijlen volgen. Zij brengen je bij de belangrijkste gebouwen en plaatsen. Bij elke halte vind je een beknopte uitleg over het gebouw of over de plaats. Maar met een gids, zie je meer. Onze gidsen staan klaar om extra tekst en uitleg te geven bij al dit fraais. Voor deze editie zien onze wandelingen er overigens een beetje anders uit. Het fort werd gebouwd op de gronden van het vroegere Sorghvliedt. In het midden van dat domein stond een belvedère. Met de restauratie van dit paviljoen, leek het ons logisch deze parel in onze wandeling te betrekken. Ons project werd goedgekeurd door het district en zelfs uitgebreid. Ook de kerk en kasteel Broydenborg worden opengesteld. Het is deze as, het groene lint, waar het in het masterplan voor Hoboken centrum om draait.
Vier locaties op elkaar afstemmen, is haast onbegonnen werk. De uren van de gidsbeurten op het terrein kunnen dan ook afwijken van de uren die in de brochure of flyer staan.  De gids van het fort wacht de wandelaars op aan de Krijgsbaan bij de belvedère, en gaat dan naar het houten huis. Daar start dan de fortwandeling. Gratis.

Brialmontmartre: 8 oktober van 11 tot 17 uur
Het fort van Hoboken vormt het kader voor onze eigenzinnige, niet gesubsidieerde kunstmarkt "Brialmontmartre". De naam verwijst enerzijds naar "Montmartre", de bekende wijk in Parijs en anderzijds naar Henri Alexis Brialmont, de ontwerper van de fortengordel rond Antwerpen. Dit is reeds de vierde editie.
De toegang voor het publiek is gratis.

De meest uiteenlopende vormen van kunst en expressie komen aan bod: schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, keramiek. Ook zang en poëzie kunnen bij ons een plaats krijgen.
Bij mooi weer bieden de binnenkoer en de droge gracht een sfeervol decor. Als het pijpenstelen regent (zoals vorig jaar), stellen wij binnen op.

Fortendag: 12 november van 10 tot 17 uur
Ook onze Fortendag is aan de vierde editie toe. Forten en werkingen stellen zich voor aan elkaar en aan het publiek. Ook particuliere verzamelaars van militaria of uitgevers van gespecialiseerde literatuur zijn welkom met hun stand.
Het fort kan vrij bezocht worden, of met een gids. De kantine is open.

De Laatste: 10 december  om 14 uur
De laatste rondleiding van het seizoen is altijd iets speciaals. Na de rondleiding volgt een kleine receptie in de kantine die dan voor drie maanden sluit.

maandag 7 augustus 2017

Hobokenaar aan de IJzer: (Pierre) Frans Pintens

Wij zoeken nazaten van Pierre Pintens. Pierre (Petrus) François (of Frans/ Franciscus) Emmanuel PINTENS werd geboren op 05/11/1890 te Mortsel als zoon van Jean Louis PINTENS en Louisa WEEHUYSEN.

Hij huwde op 9/11/1912 met Louisa Josephina CLAESSENS (°31/01/1892 +Antwerpen 02/01/1988).
Het paar vestigde zich te Hoboken. Wij vonden als adres Sint - Bernardsesteenweg 390 te Hoboken. Wanneer precies ze daar woonden, weten we (nog) niet.
We weten evenmin met zekerheid of er kinderen zijn uit dit huwelijk.

Bij de mobilisatie in 1914 wordt ook Pierre opgeroepen. Hij maakte deel uit van het 12de Linieregiment. De oorlog is voor hem snel voorbij. Zijn regiment was betrokken  de IJzerslag bij Diksmuide (24/10/1914). Pintens is sedertdien vermist. 

Hij werd dood verklaard en Louisa Claessens huwde opnieuw met Theophiel (Theo) Van den Wyngaert (°26/09/1897) op 15/03/1924.  Louisa overleefde ook haar tweede echtgenoot. Hij stierf op 27/11/1944. Louisa overleed  op 02/01/1988. In 1982 woonde zij aan de Sint-Bernardsesteenweg 970.

Waarom zoeken wij nakomelingen of bij uitbreiding bloedverwanten van Pierre Pintens? Vorig jaar werden drie Belgische soldaten van dat 12de Linieregiment teruggevonden in een "voorlopig" graf. De vondsten bij de stoffelijke resten wijzen erop dat één van de drie soldaten Pierre Frans Pintens zou kunnen zijn. DNA onderzoek kan mogelijk definitief uitsluitsel geven. Daarom is de Dienst Oorlogsgraven van het War Heritage Institute op zoek naar nakomelingen van de Hobokenaar. Wij willen hen daar graag bij helpen.

Wij verruimen onze zoekactie naar kinderen uit het tweede huwelijk van Louisa. Mogelijk kunnen zij of hun nakomelingen ons op het spoor zetten van kinderen uit het eerste huwelijk van Louisa. 

Louisa was bovendien actief bij verschillende organisaties in Hoboken. Zij was lid van de Christelijke Bond van Gepensioneerden en van Ziekenzorg. Wie heeft haar gekend? Is zij misschien met een roepnaam bekend? Wiske? Joske?

Help ons om Pierre Frans Pintens te identificeren en hem een eigen graf te geven.
Met informatie kan je terecht bij vera.caremans@hotmail.com. Je kunt ook bellen naar 0495/27 05 19.

vrijdag 28 juli 2017

Opsporing verzocht! Hobokenaren in de Groote Oorlog

Vorig jaar werden bij archeologisch onderzoek te Diksmuide stoffelijke resten teruggevonden van Belgische militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.2695011



Na zorgvuldig historisch onderzoek van diverse bronnen blijkt dat er sterke aanwijzingen bestaan dat een van deze stoffelijke resten zou kunnen toebehoren aan de sedert 24 oktober 1914 vermiste soldaat Petrus PINTENS. Deze persoon werd geboren te Mortsel op 05/11/1890 maar woonde te Hoboken waar hij op 09/11/1912 in het huwelijk trad met Louisa CLAESSENS (°31/01/1892 +Antwerpen 02/01/1988).
Teneinde de identiteit van de stoffelijke resten onomstootbaar vast te stellen is verder DNA-onderzoek vereist.

Graag hadden we uw medewerking gevraagd om eventuele nazaten van het echtpaar Pintens-Claessens op te sporen opdat we deze mensen om medewerking zouden kunnen vragen door het afstaan van een simpel DNA-staal.

Het onderzoek zelf zou kunnen worden uitgevoerd door het labo van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek te 1120 Brussel.

U kan ons contacteren via e-mail op vera.caremans@hotmail.com of telefonisch op 0495 27 05 19.

donderdag 22 juni 2017

De zomer van fort 8

© Peter De Vos
Het is zomer, en dat voel je. De temperatuur varieert van warm tot extreem heet en zowat iedereen zoekt verkoeling. Die hebben wij op het fort in de aanbieding, gratis en voor niks. Tijdens de vakantiemaanden kan u vanaf 2 juli elke zondag tussen 13 en 17 uur bij ons terecht.

Ons aanbod:

1. De koelte van het bezoekerscentrum.
In het pas vernieuwde bezoekerscentrum vind je foto's en informatie over de forten van Brialmont en de Grote Omwalling. We tonen eveneens foto's van de begindagen van de Groote Oorlog, toen Antwerpen nog geacht werd voldoende bescherming te kunnen bieden tegen de aanvaller. Je kan er op een TV-scherm foto's en filmpjes bekijken van het fort zoals het nu is. GRATIS

2. De koelte en de stilte van de tentoonstelling "Sporen van de Groote Oorlog", met foto's van Frank Lambrechts, van schans 16 in Wilrijk tot de IJzertoren in Diksmuide. GRATIS

3. Stan Van Samang in fort 8? JAWEL! Op de binnenkoer van het fort vindt onze eerste zomerexpo plaats. Meer dan 60 foto's van FrontView Magazine worden op groot formaat getoond. Misschien hangt jouw idool hier ook wel ergens rond. GRATIS
Stan Van Samang (© Frank Lambrechts) 
4. Op 9 juli en  13 augustus is er de maandelijkse historische wandeling. Zoals gewoonlijk start die aan het houten huis van de Schansstraat om 14 uur. De wandeling duurt ca. 2,5 uur. GRATIS

5. Leescafé. Breng zelf een boek mee en wij zorgen voor een stoel, een zetel, een bank, een parasol. Je kan ook ter plekke een boek lenen en lezen of je kan gebruik maken van de ruilboekenkast. GRATIS

Fort 8 maakt je zomer !

woensdag 19 april 2017

Fortengordel 2017: Fietsfeest op Fort 8 en elders.

Op 21 mei 2017 gaat in 23 forten de fortengordel van de provincie Antwerpen door. Via het fietsknooppuntennetwerk fiets je (haast) probleemloos van fort naar fort. Je kan uiteraard in elk fort vertrekken, maar wie de officiële start wil meemaken, zal naar Hoboken moeten komen.  Om 10 u wordt daar het feest op gang getrokken door een fietsorkest. Het roept zowaar herinneringen aan de Hobokense Veloclub op. Daarna wordt het vernieuwd bezoekerscentrum van de Gidsenwerking Fort 8 officieel geopend.
Niet te missen dus want Fort 8 heeft dit jaar een mooi aanbod.


PROGRAMMA

Openen
9 u- 9.45 u: Officiële opening van de Fortengordel 2017 met 'Het Fietsorkest'.
10 u: Opening van het bezoekerscentrum door mevrouw Kathelijne Toen, districtsburgemeester en schepen voor erfgoed.

Muziek en woord
11 u-14 u: Mobiele circusact gebracht door drie muzikanten.
Van 10 tot 18 u kan u genieten van muziek op diverse locaties in het binnenfort. Ook zijn er opvoeringen van de afdelingen Woord (voordracht & toneel) en Muziek (samenzang, pop en jazz ensemble).

Begeleide rondleidingen
10 u: Start historische rondleiding met gids
11 u: Start historische rondleiding met gids
12 u: Start rondleiding op kindermaat (en familie)...
13 u: Start historische rondleiding met gids
14 u: Start historische rondleiding met gids
15 u: Start historische rondleiding met gids
16 u: Start historische rondleiding met gids


De begeleide rondleidingen vertrekken aan het witte houten huis aan de Schansstraat 7.
Tour de Fort
Wenst u het fort helemaal zelf te ontdekken? Dan kan u van 10 tot 18 u op eigen tempo de wegwijzers volgen doorheen het fort en omgeving.

Fietsen langs de Groote Oorlog
Geen begeleide fietstocht dit jaar, maar aan de hand van een beknopte brochure met plan, kunt u op eigen kracht fietsen langs enkele plaatsen in en nabij Hoboken die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Die fietstocht is ca. 25 km. lang. 
Ravage veroorzaakt door wilde trein in Hoboken

Ook de Brialmontroute van 44 km passeert het fort van Hoboken. Vanuit Hoboken fiets je eerst richting stad en volg je een groot stuk van het tracé van de Grote Omwalling. In Borgerhout verlaat je de Grote Omwalling en fiets je richting Brialmontforten. De route kronkelt voornamelijk langs verkeersluwe wegen.
Fort 2 Wommelgem

Academie Woord en Muziek
Om 11 u, 14 u en 16 u kan u het muzikale parcours ontdekken in het reduit.

Expo
Doorlopend van 10 tot 18 u.
De Academie Beeld vormt het binnenfort om tot een ware kunstgalerie! De afdeling fotografie zet het hedendaagse 'Hoboken' op de kaart. De afdeling beeldhouwen verwijst naar de oorlogsproblematiek en de architectuur van het fort.
De tentoonstelling gaat volledig door op het gelijkvloers, zodat ze ook toegankelijk is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers.

In het bezoekerscentrum van de gidsen kan u replica van oude foto's en documenten  van en over  de forten, de grote omwalling en de Groote Oorlog bekijken.
Mechelse Poort
Activiteiten
Doorheen de dag kan u ook genieten van diverse activiteiten zoals tafelgoochelen bij de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België,

Van 11.30 u tot 16.30 u kunnen kinderen vanaf 8 jaar terecht op het touwenparcours van Outfort, onder begeleiding van gebrevetteerde trainers.

Eten en drinken
Bij de Hobokense Sportvissers mag je zelf een forel vangen en op de barbecue leggen (kostprijs €8), De goochelaar toveren de lekkerste pannenkoeken op je bord.

Bij de gidsen heb je de keuze tussen een stevige maaltijdsoep en een vegetarische variant voor 4 euro. Er zijn ook hotdogs en ijsjes. Zoals steeds is de koffie in de kantine van de gidsen heet en staan de pintjes koud.
Artillerie-ingang
Praktische voorzieningen
Sanitair is beschikbaar in de lokalen van elke vereniging.
Parkeren is mogelijk vooraan rechts van de Hoofdfrontweg en op de Jozef Leemanslaan. Op de Hoofdfrontweg is een volledige parkeerverbod. Fort 8 is vlot te bereiken met het openbaar vervoer.

Toegankelijkheid
De vissersclub, de Haki atletiekclub en alle activiteiten op het gelijkvloers van de gidsenwerking in het binnenfort zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De goochelaarsclub en de lokalen aan de hoofdfrontweg en de rondleidingen van de gidsenwerking zijn beperkt toegankelijk. Honden zijn toegelaten, maar wel aan de leiband.

Het programma van de 23 deelnemende forten vind je hier.

donderdag 30 maart 2017

Een nieuw geluid...

De gidsen kunnen niet langer zwijgen: op 9 april begint het nieuwe gidsseizoen op fort 8. 
Marcel bijt de spits af. Als er veel gegadigden zijn, houden wij Frank achter de hand.
De rondleiding start om 14 uur even buiten het fort aan de houten woning van de adjudant aan de Schansstraat 7. In dat pand is nu kinderopvang Boelieboe gevestigd.
Met straffe historische verhalen en plezante lokale anekdotes leidt de gids u naar het binnenfort waar het zenuwcentrum van onze werking zit.

Onze maandelijkse rondleidingen duren ruim twee uur en zijn gratis. Na de wandeling kan u in onze kantine iets drinken. De koffie is kamfervrij en de pinten staan fris.

Voor wie liever met een groep eigen volk op bezoek komt, organiseren wij bezoeken op verzoek. Je maakt via mail of telefoon een afspraak... en klaar. Hiervoor vragen wij een vergoeding.

Voor kinderen hebben wij een speciale formule. Jarigen kunnen met hun vriendjes bij ons een feestje bouwen nadat zij op zoek zijn gegaan naar een verloren soldijkist. Pannekoeken, wafels of ijsjes zijn de beloning voor een geslaagde missie.

Bedrijven die hun personeel of zakenpartners willen verwennen, kunnen bij ons terecht voor een nocturne: een avondlijk bezoek met receptie naderhand.
Wie liever op eigen houtje door de gangen dwaalt, komt best naar één van de open-deur evenementen als de fortengordel (21 mei), open monumentendag (10 september) of onze eigen fortendag (12 november). Op deze "hoogdagen" is ook het bezoekerscentrum met onze pop-up fortshop geopend.

De inrichting van het nieuwe bezoekerscentrum en museum liep een beetje vertraging op. De officiële opening werd een maand uitgesteld en is nu gepland op 21 mei e.k. met de fortengordel. Die gaat dit jaar officieel van start bij ons. Meer bijzonderheden over het programma van dit fortenfeest leest u in een volgend artikel.

woensdag 15 februari 2017

Werken aan de Hoofdfrontweg - Fort 8

Op de Hoofdfrontweg worden enkele rijbaankussens geplaatst. Deze werken moeten de veiligheid van de gebruikers van Fort 8 verhogen en verhinderen dat autobestuurders te snel door Fort 8 rijden. In principe zou het bord vooraan de weg dat de snelheid tot 30 km/uur beperkt, moeten volstaan, maar dat is utopie. 

De aannemer plaatst de rijbaankussens in de Hoofdfrontweg in de periode van 23 februari 2017 tot 16 maart 2017. De plaatsing verloopt in 2 fasen. Eerst worden de rijbaankussens aan één kant van de weg geplaatst. Daardoor blijft het verkeer op de Hoofdfrontweg te allen tijde mogelijk. De tweede fase vangt aan wanneer de rijbaankussens aan de ene kant volledig zijn uitgehard. Dan plaatst de aannemer de rijbaankussens aan de ander kant van de weg.






zondag 8 januari 2017

Wij zoeken collega's

Op 12 januari gaat in het Gravenhof een vrijwilligersbeurs door, en het GenOOtschap-Hoboken Explorers is er bij met de Gidsenwerking op Fort 8. Daar hebben we ruim handen tekort.
In de eerste plaats zoeken wij vrijwilligers om het fort netjes te houden. Daarnaast hebben wij mensen nodig om ons team de versterken tijdens evenementen.

Opruimen
Maandelijks organiseren wij een actie tegen zwerfvuil en sluikstort. De bezoekers van het fort hebben niet steeds de discipline om lege drankflesjes, blikjes en bekers in de vuilbakken te gooien. Ook grotere dingen worden er gedumpt: steenpuin, grofvuil, maar ook spullen die gratis bij het containerpark kunnen aangeboden worden of zelfs gratis worden opgehaald, zoals elektrische toestellen. Onze vereniging heeft materiaal van Stadsmakers ter beschikking om tegen dit alles de strijd aan te binden.

Vanaf september begint de bladval. Het ruimen van bladeren in de droge gracht is ook een van de jaarlijks terugkerende opdrachten.

Ontvangen
Een leuk bezoek begint met een goed en vriendelijk onthaal. Wij zoeken medewerkers voor het bezoekerscentrum en de fortshop. Bij grote evenementen hebben wij bovendien toezichters nodig, zowel in het gebouw als op het terrein buiten.
In het bezoekerscentrum kunnen mensen terecht voor een beknopt overzicht van de geschiedenis van ons fort aan de hand van beeldmateriaal. Er liggen brochures en bezoekersgidsen en er is een kleine shop met boeken, postkaarten en gadgets. Voor evenementen waarbij naast een gegidste wandeling ook vrij bezoek mogelijk is, zoeken wij onthaalmedewerkers  voor de ontvangst van bezoekers aan het vertrekpunt van de wandeling. 

Suppoosten zorgen voor de goede gang van zaken in de tentoonstellingsruimte en de andere opengestelde lokalen. Zij zorgen ervoor dat ondernemende bezoekers niet gaan zwerven over de hele site en dat afgesloten gedeelten ook afgesloten blijven. 

Rondleiden
Wij zoeken ook extra gidsen. De gidsen van fort 8 vormen team met de historische gidsen van fort 7, maar soms zijn beide forten tegelijk toegankelijk - zoals met de Fortengordel - en dan kunnen wij geen beroep doen op de collega's. Behalve de maandelijkse gratis gidsbeurten zijn er ook de bezoeken op verzoek en de rondleidingen voor kinderen. Kandidaten kunnen rekenen op een degelijke opleiding alvorens ze in het veld worden gestuurd. Wij vragen in de eerste plaats interesse in historisch erfgoed en motivatie. Feitenkennis is minder belangrijk.
Op de beurs vind je een uitvoerige beschrijving van de gezochte profielen.

Interesse? De vrijwilligersbeurs gaat door van 15 tot 18 uur. Het Gravenhof vind je aan de Louisalei 7 te 2660 Hoboken. De toegang is gratis.