woensdag 23 november 2016

Daar is de LAATSTE alweer....

In het groene Hoboken ligt het monumentale fort 8 van de Brialmontgordel. Sinds 2009 is de Gidsenwerking er actief. Maandelijks organiseren zij er rondleidingen, behalve in januari, februari en maart. Bezoeken op verzoek zijn wél mogelijk in de winterperiode.

In december sluiten zij hun wandelseizoen feestelijk af. De LAATSTE van dit jaar gaat door op 11 december. Zoals steeds wacht een gids u om 14 uur op aan het witte houten huis aan Schansstraat 7. De rondleiding duurt ruim twee uur. Aangepaste kledij en stevige wandelschoenen zijn aangewezen.

Wie wat minder sportief is, kan tussen 13 en 17 uur de tentoonstelling "Sporen van de Groote Oorlog" gratis bezoeken in het binnenfort. Ook het bezoekerscentrum en het museum zijn geopend. Na de LAATSTE worden de drie publieksruimten beter op elkaar afgestemd om te heropenen op 9 april 2017.

Voor de laatste keer dit jaar POPT het Café L'Armée Belge weer eens UP.

donderdag 17 november 2016

Terugblikken op 2016

Met nog één wandeling voor de boeg, kijken we graag terug op de wapenfeiten van het voorbije seizoen.
2016 was een goed jaar, al liet het weer ons een paar keer behoorlijk in de steek zoals bijvoorbeeld met Brialmontmartre: koud, nat en winderig. Weinig deelnemende kunstenaars en dus ook weinig volk. Jammer, want alleen wie er was, kreeg een fijn live optreden van Mariona Smets en haar vrienden.
Helaas! Het weer hebben wij niet in de hand en het fort overkappen is geen optie.

De andere grote evenementen (Fortengordel en Open Monumentendag) scoorden gelukkig even goed als vorig jaar en de maandelijkse rondleidingen haalden gemiddeld net zoveel bezoekers naar het fort als in 2015.

Twee opvallende uitschieters zijn de activiteiten voor jonge bezoekertjes en de bezoeken op verzoek. De kinderrondleidingen kregen een complete make-over. De combinatie rondleiding met kinderspel en verjaardagsfeestje slaat duidelijk aan. De bezoekertjes werden steeds jonger. Jong geleerd.... Er waren ook meer aanvragen voor bezoeken buiten de gewone reeks.

In augustus was het "De zomer van fort 8" en stond de poort elke zondag open. Elke week bracht dit toch wat nieuwsgierigen over de vloer. Sinds 1 oktober kan de tentoonstelling over Sporen van de Groote Oorlog bezocht worden. Nog tot 11 december staat die als aparte expo. Daarna worden ook voorwerpen en documenten toegevoegd.
Eind oktober werkten wij mee aan Freaky Fort van KWB Moretusburg. De aanwezigen kwamen om te griezelen, maar op enkele plaatsen gaven de begeleiders terloops een historisch weetje over het fort mee. En dat werd gesmaakt.

Met Fortendag was het weer in tegenstelling tot vorig jaar behoorlijk miezerig, maar de echte liefhebbers lieten het niet aan hun hart komen. Zij konden immers kennismaken met ons fort en onze werking, maar ook met andere gidsenwerkingen. Voor het eerst was er een gidsenploeg van over de taalgrens bij, uit het Fort Flemalle bij Luik.
Alles bij elkaar werd het bezoekersaantal van vorig jaar zowat verpulverd, en niet met een paar tientallen, maar met een paar honderd. En het is nog niet gedaan. Op 11 december is er nog onze Laatste. We sluiten dan ons 'officieel' wandelseizoen gezellig af met een hapje en een drankje. De resterende flyers van 2016 belanden in de vuurkorf.
Het nieuwe seizoen gaat feestelijk van start op 9 april 2017 met de opening van het vernieuwde bezoekerscentrum dat er komt met de financiële steun van district Hoboken.




donderdag 3 november 2016

Sporen van de Groote Oorlog

Nog tot en met 11 december 2016 loopt in het reduit van fort 8 een fototentoonstelling over de Groote Oorlog. Vijftien zwart-wit foto's vertellen elf verhalen over mensen uit de Groote Oorlog van 1914 - 1918, honderd jaar na datum.

De reeks werd gemaakt door Frank Lambrechts, professioneel fotograaf. Zijn beelden zijn scherp als een bajonet, en gaan door merg en been als een shrapnel. Heel wat zaken zijn bekend maar Frank zet ze toch nét ietsje anders in de kijker dan we doorgaans gewend zijn. De engel van Tyne Cot krijgt iets van een gebochelde demon, het houten Remembrance kruisje heeft iets monumentaals en de Pool of Peace ademt rust en vrede maar tegelijk ook onheil uit, omwille van één mijn die nog steeds wacht op haar explosie.

Een mens wordt niet echt vrolijk van deze beelden, maar na honderd jaar weten we dat de Groote Oorlog géén Frischer Fröhliger Krieg, geen Jolly Good War was maar doffe ellende met onnoemelijk veel onnodige en onschuldige slachtoffers.

Staff nurse Nellie Spindler is één van die slachtoffers. Zij verliet haar veilige thuishaven voor het front waar zij gewonde soldaten verzorgde, dicht bij de vuurlinie, want seconden konden het verschil betekenen tussen leven en dood.
Het veldhospitaal nr. 44 op de Brandhoek waar zij haar dienst deed, kreeg het op 21 augustus 1917 erg zwaar te verduren. Doordat er artilleriegranaten op de wisselsporen waren gevallen, zat er niets anders op dan de gewonden per zes te evacueren met ambulances. Stafverpleegster Spindler en twee verplegers werden tijdens hun werk verrast door een inslaande granaat. De twee verplegers waren op slag dood, Nellie verloor het bewustzijn en stierf een twintigtal minuten later. De volgende dag werd ze op Lijssenthoek Military Cemetery begraven. Haar kist werd, gedrapeerd onder de Union Jack, gedragen door zes officieren van gezondheid. Er waren, naast de vele manschappen, vier generaals, de generaal-majoor-arts van het leger en een honderdtal officieren aanwezig.


Nellie Spindler is de enige vrouw op deze begraafplaats. Haar graf staat vooraan, een beetje los van de graven van 17.000 mannen.

De tentoonstelling Sporen van de Groote Oorlog  is toegankelijk op zondag van 13 tot 17 uur. Op 13 november, Fortendag, kunt u al terecht in het reduit vanaf 10 uur. De toegang is gratis.
Je bereikt het binnenfort via de Hoofdfrontweg.






Vrienden van Fort 8

November: de eerste tekenen dat de winter eraan komt, zijn waarneembaar. Het winteruur, de overvloedige bladval, de dalende temperatuur.... Voor de fortwachters betekent wintertijd dat het einde van het gidsenseizoen nadert. Nog twee grote activiteiten voor de boeg, en daarna trekken wij ons terug, niet om te rusten maar om allerhande klussen uit te voeren. 

Uiteraard zitten wij ook de rest van het jaar niet stil, maar in de lokalen waar publiek komt, werken we toch het liefst buiten het seizoen. In 2017 hopen wij de nieuwe reeks wandelingen te kunnen starten met de opening van een vernieuwd en uitgebreid bezoekerscentrum. Koken kost geld. Foto's moeten vochtbestendig worden afgedrukt, materiaal moet in optimale omstandigheden kunnen getoond worden en we moeten mee met de nieuwe technologie, ook in een omgeving die ruim 150 jaar oud is.
Natte gracht fort 2 (foto verz. BS)
Het district ondersteunt ons voor het bezoekerscentrum met een mooi bedrag, maar wij hopen toch ook op een beetje ondersteuning van onze vrienden. Echte vrienden steunen onvoorwaardelijk, komen regelmatig op bezoek en delen onze aankondigingen. Bevriende winkeliers sponsoren onze werking in natura - waarvoor dank. Een aantal particulieren steunt onze werking financieel. Voor 10, 20 of 30 euro worden zij voor één jaar vriend, dikke vriend of dikste vriend. Voor 50 euro per jaar zijn ze SUPERvriend, en rollen wij ahw de rode loper uit bij hun komst. Vijftig euro, het lijkt veel, maar het is niet eens genoeg om één vochtbestendige afdruk voor het bezoekerscentrum te laten maken. Maar alle beetjes helpen en samen gaan we voor meer.

Word jij onze vriend? Stuur een bericht naar fortgidsen@outlook.com voor meer informatie, of stort je steunbedrag op BE58 9796 5635 7979 van Het Genootschap. Dat is de overkoepelende vereniging van de Gidsenwerking.




dinsdag 18 oktober 2016

13 november 2016: Fortendag op Fort 8

Op 13 november gaat in het fort van Hoboken voor de derde keer een Fortendag door. En de fort(w)achters willen daar graag andere fortenwerkingen bij betrekken.
Want samen zetten we de forten op de kaart. Het is immers waardevol erfgoed. Dat het Spoorwegfortje van Duffel genomineerd werd voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs is een opsteker. Het feit dat de Roma de prijs in de wacht sleepte, doet geen afbreuk aan die prestatie. Proficiat Duffel!

Het is vanuit die optiek dat de gidsenwerking van Fort 8 de bezitters, gidsen, gebruikers, enz. van de andere forten uitnodigt op hun bescheiden 'fortendag' op 13 november. Want samen zijn we sterker.

Deelnemen met een infostand is gratis, de bezoekers betalen geen toegang. Wij voorzien tafels en panelen en aan elke stand wordt elektriciteit voorzien. De prijs van eten en drinken wordt zo laag mogelijk gehouden.
Standhouders kunnen opstellen vanaf 8 uur. De beurs gaat door van 10 tot 17 uur.

Info en inschrijven via 0495 27 05 19 of fortgidsen@outlook.com


dinsdag 6 september 2016

Open Monumentendag op Fort 8. Genieten van 10 tot 18 uur.

De Ronde van Fort 8
Stilaan nadert Open Monumentendag op Fort 8. De Fortwachters zijn er klaar voor. We gaan van start om 10 uur. 
Peter H. bijt de spits af van de rondleidingen. Hij start al om 10 uur. Wie de eerste gidsbeurt mist, kan telkens op het uur rekenen op een gids aan het houten huis van de Schansstraat 7: André, Philippe, Frank en Bart nemen u graag mee op sleeptouw.
Gaan de kinderen mee op stap? Om 13.30 u neemt Vera de gezinsvriendelijke maar zeer actieve wandeling voor haar rekening. Denk er wel aan dat je minimaal 2 uur op stap bent met een gids. Voor de gezinswandeling mag je minimaal 1,5 uur rekenen.
Liever op eigen kracht het fort rond? Volg de pijlen "TOUR DE FORT" en je ontdekt de 15 interessantste plekjes van onze erfgoedparel. 
Ook wie geen zin heeft om heel het fort af te wandelen maar er toch wat over te weten wilt komen, wordt op zijn wenken bediend. In het museum geeft Leo deskundige uitleg. 

Eten uit gamellen
Op hoogdagen zijn wij ook in de keuken actief. Josée laat de fortkeuken op volle toeren draaien om u een lekkere maaltijd aan te bieden. Voor 6 euro krijgt u een gamel met potagie en worst of een bord vegetarische curry. 
Een klein hongertje kan bestreden worden met een hotdog of een broodje met kaas of ham. 
Je kan ook nog steeds een gezonde snack voor onze actie GIDSEN TEGEN KANKER kopen.
Aan het kraampje van het Nello's Droomgenootschap maakt u kennis met enkele Hobokense specialiteiten. 

Koffie zonder kamfer of een smoothie van de sappentrapper
Achter de bar en aan de bonnen niets dan vriendelijke gezichten: Karin, Greta, Kathelijne en Harry. Maar je kan ook zelf lekkere sapjes t(r)appen. Jong fietsgeweld mag een mixer op gang trappen en zo voor een heerlijke gezonde smoothie zorgen. 

Daar zit muziek in
Op het fort is er steeds veel aandacht voor de muzikale omlijsting. Wie onze kantine bezoekt tussen 13 en 17 uur vergasten wij op livemuziek door streetband Lazy Jazzman band.

Zien en gezien worden
De man die u overal volgt met de camera is Peter dV. Bij hem hoort onze jongste fortwachter Bryan. 
Dat er licht schijnt op plaatsen waar dat niet gebruikelijk is (op het fort welteverstaan), danken we aan Simon en Jolien. O ja, het fort vinden mag geen probleem zijn. De wegwijzers van Open Monumentendag leiden je zonder omweg naar het binnenfort. Voor dag en dauw worden zij aangebracht om u op het juiste pad te brengen.

Animatie
Even de conditie testen? Dat kan op ons hindernissenparcours in de droge gracht.
Tussen 13 en 17 uur kun je daar ook onze 'Parachute' vinden.

donderdag 28 juli 2016

Zomer op fort 8

In de aanloop naar de Open Monumentendag en de Verenigingenmarkt in september, is augustus dé werkmaand bij uitstek voor de fortwachters.
Dit jaar komt er nog bij dat begin oktober de fototentoonstelling van Frank Lambrechts opent.
We weten heus wat te doen de komende weken, want voor die tentoonstelling wordt een hele gang vrijgemaakt en opgekuist.
Maar eerst is er dus de Open Monumentendag, met de fortengordel één van de belangrijkste hoogdagen op het fort.
Normaal is het fort niet toegankelijk, maar tijdens onze komende zondagse werkdagen, staat de poort uitzonderlijk open van 10 tot 17.00 u. Wandel gerust door de droge gracht, bezoek het bezoekerscentrum-in-opbouw en geniet van de zomerse verfrissingen die wij aanbieden.
Op 14 augustus kan u deelnemen aan onze maandelijkse begeleide wandeling. Die start op 14 uur aan het witte houten huis Schansstraat nr. 7 en is gratis.




zondag 10 juli 2016

Nocturne

Op zoek naar een originele en interessante activiteit en  locatie om zakenrelaties te ontvangen? Wenst u personeelsleden te bedanken, te motiveren of te verwennen?
Het GenOOtschap - Hoboken Explorers heeft een mooi aanbod voor u: een sfeervolle private nocturne op het fort 8 van Hoboken.

Het GenOOtschap biedt bedrijven de kans om het binnenfort in speciale omstandigheden te bezoeken. Ervaren gidsen van de Gidsenwerking Fort 8 leiden u en uw gasten rond in het gebouw en serveren u met passie een flinke portie geschiedenis van stad en land, overgoten met een lokaal sausje. 

Na de rondleiding is er een afsluitend bezoek aan het bezoekerscentrum en aan de gelegenheidstentoonstelling over de Groote Oorlog. Vervolgens is er een receptie met broodjes, specialiteiten van het huis, Hobokense versnaperingen en Hobokens bier. Uiteraard kan u ook gaan voor alcoholvrij. Naargelang het weer ontvangen wij u in het reduit of op een sfeervol verlichte binnenkoer. 
De rondleiding start om 19.30 uur en duurt om en bij de twee uur.  Daarna volgt de receptie. Om 23 uur sluiten wij af.

Voor meer informatie kan u mailen naar fortgidsen@outlook.com of bellen naar 0495 27 05 19.  


donderdag 7 juli 2016

Onroerenderfgoedprijs 2016: stem Spoorwegfort Duffel naar de publieksprijs!

De drie laureaten van de eerste editie van de Onroerenderfgoedprijs zijn bekend. De genomineerden zijn De Roma in Antwerpen, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt. Op 7 oktober 2016 zal Geert Bourgeois tijdens een plechtigheid in de Gentse Sint-Pietersabdij de uiteindelijke winnaars van de Onroerenderfgoedprijs en de publieksprijs onthullen. 

Naast de Onroerenderfgoedprijs is er dus ook een publieksprijs te winnen. Vanaf nu tot en met 11 september 2016, de dag van de jaarlijkse Open Monumentendag (OMD), kan het publiek stemmen voor die aparte publieksprijs op www.onroerenderfgoedprijs.be.

Gidsenwerking Fort 8 steunt  het spoorwegfort van Duffel.
Het spoorwegfort in Duffel is een herbestemmingsproject van de vzw Kempens Landschap. Na vele jaren van leegstand en verval, werd het gebouw op vijf jaar tijd beschermd als monument, gerestaureerd en omgebouwd tot een spannend belevingscentrum voor jong en oud. 

Een belevingstentoonstelling toont de geschiedenis van het fort; je maakt er ook kennis met de vleermuizen die er nog steeds in huizen.  Een vrijwillige gidsenwerking verzorgt rondleidingen en er zijn natuurwandelingen rond het domein.






maandag 4 juli 2016

Open Monumentendag op Fort 8

Op 11 september is het Open Monumentendag in Vlaanderen. Ook dit jaar stellen de gidsen tussen 10.00 en 18.00 uur fort 8 open voor het publiek. U kunt de gegidste rondleidingen volgen op het uur vanaf 10 tot 16 uur of het fort op eigen houtje verkennen. Voor gezinnen met kinderen is er een speciale rondleiding.
Bezoek en rondleidingen zijn gratis. Reserveren is niet nodig.

Programma

RONDLEIDINGEN
Er zijn rondleidingen met een gids op het uur van 10 tot 16 uur.
We voorzien ook een speciale rondleiding voor gezinnen met kinderen om 13.30 u

De rondleidingen vertrekken aan het witte huis Schansstraat 7

INDIVIDUEEL BEZOEK
Liever alleen op stap? Geen probleem! Via het bewegwijzerd parcours 'TOUR DE FORT' vind je de weg door de kamers en de gangen van het fort tussen 10 en 17 uur

Vertrekpunt Schansstraat 7

ACTIVITEITEN

* Met steun van het district bouwen wij aan een nieuwe bezoekersruimte op het gelijkvloers van het fort. Je vindt er een overzicht van de oudste Brialmontforten en van de Grote Omwalling.

* In het museum op de eerste verdieping kan u een kleine expo over de Groote Oorlog bekijken. Wie geen trappen kan klimmen, kan een fotoreeks op scherm bekijken in het bezoekerscentrum.

* Het pop up Café L'Armée Belge serveert hapjes en dranken in fortsfeer. Geniet van en stevige kop potagie, of eet een Dachshund in een broodje. 
* In de droge gracht kunnen kinderen zich uitleven op een hindernissenparcours.

Open Monumentendag is een organisatie van Het GenOOtschap-Hoboken Explorers/Gidsenwerking Fort 8 i.s.m. District Hoboken.

zaterdag 25 juni 2016

Beleef Fort 8!

Ondanks het niet zo fraaie weer, is juni goed bezig een topmaand te worden voor de gidsen met o.m. 4 rondleidingen voor kinderen, 2 gewone rondleidingen en nog een stuk of wat andere activiteiten. Ook in juli en augustus blijven wij actief. Onze vrije rondleidingen gaan door op 10 juli en 14 augustus. Maar u kan ook een rondleiding boeken op een andere datum.

Op 11 september is er Open Monumentendag en wij zijn van de partij.
Brialmontmartre  ontvangt kunstenaars en geïnteresseerden op 2 oktober.
En speciaal voor bedrijven gaan wij vanaf oktober nocturnes organiseren. 


Meer info: fortgidsen@outlook.com.

maandag 9 mei 2016

Herover de Forten... ook met kunst

Zondag gaat voor de achtste keer al de fortengordel door. Niet minder dan 22 forten rond Antwerpen nemen deel. Vanaf vandaag is op verschillende plaatsen de "Herover de Forten!"-krant beschikbaar. Mogelijk vond u hem als bijlage in uw krant.
Luk Lemmens, Eerste gedeputeerde, bevoegd voor erfgoed
Hoboken is er opnieuw bij met een goed gevuld programma, waaraan verschillende verenigingen gevestigd in het fort, deelnemen.
Even nog een overzicht:
Op de persconferentie vandaag werd ook het kunstparcours van Art Fort - Fort Art voorgesteld. Voor deze editie werd gekozen werk van één kunstenaar te tonen.
Met Everything for you, Antwerp stelt Brusselaar en internationaal gerenommeerd kunstenaar Jan De Cock op 5 plaatsen 12 monumentale werken in situ tentoon. De werken zijn uitgevoerd in beton - materiaal dat hij voor het eerst gebruikt. Elk werk vertegenwoordigt een beroemde figuur uit de Gouden Eeuw van Antwerpen. De werken vindt u in Fort 3 te Borsbeek, in het Spoorwegfortje van Duffel, in Fort 5 te Edegem, in het Fort van Lier en in het Fort van Liezele. In het binnenfort van Fort 5 exposeren studenten van de Sint-Lukas kunsthumaniora, samen met gevestigde kunstenaars, oud-studenten.
Daarnaast wordt een exclusieve kunstkrant uitgebracht waarin de architectuur en het sociale leven in en om de forten wordt vastgelegd. Dit magazine verschijnt op 10.000 exemplaren en is gratis verkrijgbaar in de vijf forten die deelnemen aan het kunstproject.
Kunstenaar Jan De Cock
Curator van de tentoonstelling is Marc Ruyters, hoofdredacteur van het kunstmagazine H ART. Fort Art is een initiatief van Orfeoproducties vzw.

De werken zijn te bekijken van 14 mei tot 26 juni. De tentoonstelling in het reduit van Fort 5 is te bezoeken tijdens de weekends van 14 tot 18 uur.

maandag 11 april 2016

Eén zwaluw maakt de lente niet...

Maar met meer dan 50 deelnemers aan onze eerste wandeling van het jaar kunnen wij niet anders dan gelukkig zijn. Het is de beste seizoensopener in ons intussen meer dan 7-jarig bestaan. Gelukkig hebben wij steeds een extra gids achter de hand om te grote groepen te delen. En bij de eerste wandeling stonden er nog 3 paraat. Toch was het uiteindelijk een 'reservist' van fort 7 die de helft van de bezoekers op sleeptouw nam. Topsamenwerking.
Elk jaar is onze werking gegroeid, van een paar honderd bezoekers naar meer dan 2000 vorig jaar.smile-emoticon
Onze nieuwe gids Marcel heeft zijn vuurdoop met glans doorstaan. Proficiat! Philippe wordt van harte bedankt voor de depannage. Zo konden Bart en Frank verder werken aan het onderhoud.
In het binnenfort wachtte het publiek nog een extra attractie: Foxnov en de Erfgoedgilde hielden in vol ornaat drill oefeningen.
Deze rondleiding gemist? Geen nood: op 15 mei met de fortengordel staan wij opnieuw voor u klaar. Dan programmeren wij 2 fietstochten onder begeleiding en 6 begeleide wandelingen. Vrij bezoek is ook mogelijk. Het volledige programma kan je lezen op deze blog.




zondag 3 april 2016

Vanaf 10 april laten wij onze gidsen weer op u los

Op 10 april is het eindelijk weer zover: de fortgidsen geven de aftrap voor een nieuw seizoen. Meteen krijgt onze nieuwe gids zijn doop.  Marcel verwelkomt de bezoekers om 14 uur aan de witte houten servituutwoning aan de Schansstraat 7. Hij moet immers nog even oefenen voor de fortengordel op 15 mei.
Die fortengordel moet een hoogdag worden voor alle forten rond Antwerpen, dus zeker ook bij ons. Niet alleen de gidsen zetten dan hun beste beentje voor, maar ook bij een aantal andere bewoners van fort 8 kan u die dag terecht voor leuke activiteiten. Het volledige programma werd reeds gepubliceerd op deze blog.

Tijdens de zomermaanden gaan de maandelijkse wandelingen gewoon door. In juni, juli en augustus is er een begeleid bezoek mogelijk op de tweede zondag van de maand, telkens om 14 uur. 

Na de grote vakantie komt de maand van de kermis en van de Hobokense jaarmarkt eraan, maar op de tweede zondag is het ook Open Monumentendag en dat is dit jaar op 11 september. Het jaarmarktweekend is een week later, en dan vind je ons op de verenigingenmarkt.

Geen maand later op 2 oktober gaat de derde editie van Brialmontmartre door. Dan mogen kunstenaars zichzelf en hun werken tonen in het prachtige kader van het binnenfort. Het programma ligt nog niet helemaal vast, maar zeker is dat artist in residence  fotograaf Frank Lambrechts zijn fotoreeks Sporen van de Groote Oorlog  tentoonstelt. 
De begeleide wandeling van oktober gaat een week later door, dus op 9/10.

Voor de Fortendag van 13 november nodigen wij de werkingen van andere forten uit om zich aan elkaar en aan het publiek voor te stellen. Vorige editie kon u behalve met fort 8 ook kennismaken met de forten van Wommelgem, Merksem, Liefkeshoek, Duffel, Wilrijk, Kessel, Walem, Kapellen, Koningshooikt... Je vond er info over de bunkers van het Mastenbos in Kapellen en over de KW-stelling tussen Koningshooit en Waver. Foxnov en de Erfgoedgilde zorgden voor re-enactment en het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin had een uitgebreide informatie- en boekenstand. 

Op 11 december is het De Laatste. Maar daar wordt nog lang niet aan gedacht. 

Tussendoor denken de gidsen ook aan de kleinsten. We werkten een programma uit voor kinderen tussen 6 en 13 die op een originele manier hun verjaardag willen vieren. Zo wordt geschiedenis kinderspel
Rondleidingen kunnen ook op afspraak.

Je vindt de Gidsenwerking via fortgidsen@outlook.com of op het nummer 0495 27 05 19.




woensdag 30 maart 2016

Herover fort 8 tijdens de fortengordel op 15 mei ... en steun Kom op tegen kanker!

Fort(w)achters
De fortwachters tekenen opnieuw present op het fietsfeest van de Provincie Antwerpen dat dit jaar plaatsvindt op 15 mei: de FORTENGORDEL. Die dag plannen wij 2 begeleide fietstochten, één om 10 uur en één om 13.30 uur. Die zijn gratis, maar... Aan het vertrekpunt van de fietstocht aan de Hoofdfrontweg hebben de gidsen een verkoopstandje met gezonde snacks, bananen, appelen en water. De opbrengst daarvan is NIET voor de Gidsenwerking op het fort maar gaat naar de actie LOOP NAAR DE MAAN van Kom op tegen Kanker. 


In het binnenfort in de kantine van de gidsen kan u terecht voor de "gamellenbouffe" met heerlijke gezonde potagie à 6 euro per portie. Tevens vindt u er de gezonde snacks van onze Kom op tegen Kanker-actie.
Uiteraard kan u er ook uw dorst lessen.

Om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur zijn er historische rondleidingen. Die vertrekken aan het kinderdagverblijf Boeliboe aan de Schansstraat 7. Dat is het witte houten huis.

Wie het fort liever op eigen kracht bezoekt kan via een bewegwijzerd parcours op stap. Plakkaten geven dan de nodige informatie.

In het binnenfort kan u om 11, 13 en 14.30 uur genieten van het straattheater Kick & Rush. Zij brengen hun versie van het Kerstbestand van 1914.

De fortgidsen vindt u  op 0495 27 05 19 of  via fortgidsen@outlook.com

Samen
De collega's van de andere verenigingen laten zich niet onbetuigd. Bij de Sportvissers kan je je eigen forel vissen voor een smakelijke lunch (8 euro).

De Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België tonen hun goocheltrucs en toveren de lekkerste 'magische' pannenkoeken  tevoorschijn.

Outfort jaagt je de touwen in. Tussen 11.30 en 16.30 uur heb je vrije toegang tot het touwenparcours onder begeleiding van gebrevetteerde trainers. Je moet wel ten minste 8 jaar zijn.

Tussen 11 en 15 uur is de kans reëel dat je ergens ten velde de  LJM-band tegenkomt.

Buren
Alles goed bekeken en goed gegeten? Ga eens gluren bij de buren. Nauwelijks 2 km verwijderd van fort 8 ligt fort 7, naast het Schoonselhof. Daar zorgen enkele collega's voor historische rondleidingen tussen 10.30 en 16.30 uur. Vertrekpunt: Legerstraat 40 te 2610 Wilrijk.
De fortengordel is een organisatie van de provincie Antwerpen in samenwerking met district Hoboken, De Hobokense Sportvisser vzw, Outfort CVBA, Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België vzw, Het GenOOtschap-Hoboken Explorers/Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8) en de Historische Gidsen Fort 7 .

Samen zetten we fort 8 op de kaart !

Bekijk hier de editie van 2015 opnieuw:






zondag 13 maart 2016

Versterk het F - Team !

In de aanloop naar de fortengordel halen de Fort(w)achters alles uit de kast om het fort toonbaar te maken. Wat anderen laten liggen, ruimen zij op: zetels, autobanden, kamerschermen, flessen, blikjes, afgedankte keukentoestellen en laptops. Alles gaat in de afvalbak.
En als het écht teveel wordt voor de kleine groep, zorgen zij ervoor dat het leger wordt ingezet in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort.




zondag 14 februari 2016

De fort(w)achters van de toekomst

Voor 7-jarigen een rondleiding geven op het fort is nog nét ietsje anders dan 10-jarigen op sleeptouw nemen. 
Met een simpel verhaaltje geef je een motief voor de tocht. Ze zijn naar hier gekomen om een niet zo bijster slimme soldaat die moederziel alleen op het fort ronddwaalt te helpen. Ze moeten een soldijkist zoeken, maar omdat er in het fort enkel soldaten binnen mogen, moeten ze eerst een paar proeven doen. Aangepaste proeven, want lezen gaat nog niet echt goed en bij telspelletjes hebben ze nog vingertjes te weinig. Ook de kracht ontbreekt nog. Bovendien moet jongere broer of zus óók mee kunnen spelen. Het enthousiasme neemt toe bij elke gelukte proef en na elk schouderklopje als het net iets minder was. 


Hoe leg je aan kinderen van 7 jaar uit wat "kartetsen" zijn? Je neemt een blikken koffiebus, je stopt daar wat kleine balletjes in en je laat hen daarmee kanon spelen om kegels omver te gooien. Het randje aan de bus zorgt wel voor 'speciale effecten'. 
Achter de hand: een 'kartets' met eetbare inhoud. 


Soldaten moeten kunnen marcheren. 
Binnenmarcheren in het fort doe je zo: "En avant.......MARCHE!"


Het succesnummer bij uitstek: schieten met klakkebuizen. Je voelt bij de ouders de 'goesting' om mee te spelen. De "munitie" had zeer te lijden onder de weersomstandigheden. De volgende groep die op bezoek komt zal nieuwe pijltjes moeten rollen.


Hoe groot is het fort? Loop even rond, dan weet je het meteen. Ook dat wordt vooral door de ouders gewaardeerd. Hen wacht een rustige avond.


Variant op 1-2-3 piano: "Richt het geweer....... VUUR"


De voorlaatste opdracht: marcheren over de binnenplaats. Want intussen hebben links en rechts achtergelaten aanwijzingen de nieuwe 'soldaten' bij hun doel gebracht. Nog één opdracht en de kist is terecht. 
En dan wacht de beloning: smullen en smikkelen in de kantine van de fort(w)achters.

info: fortgidsen@outlook.com