Maar kent U al onze activiteiten wel? We zetten alles nog een keer op een rij.
1. Historische rondleidingen
De belangrijkste bezigheid van onze gidsen is mensen rondleiden en de geschiedenis en functie van het fort duidelijk maken aan een ruim publiek. Ruim wijst niet zozeer op een hoeveelheid volk, maar betekent dat de toehoorders helemaal geen voorkennis nodig hebben om de rondleiding te volgen.
De maandelijkse rondleidingen van april tot december zijn gratis.Wenst u een rondleiding voor u alleen of met uw vrienden, familie of vereniging op een ander tijdstip, dan betaalt u een kleine bijdrage.
De kinderen zijn de toekomst, en dus proberen wij ook hen warm te krijgen voor dit erfgoed. Mooi verpakt in een zoektocht, leidt een gids hen van het ene gebouw naar het andere. Op elk cruciaal punt wordt een spel gespeeld. De spelletjes worden aangepast aan de leeftijd. Na de rondleiding wordt gefeest ter gelegenheid van verjaardag, communie, lentefeest....
De prijs varieert naargelang de gekozen formule.
3. Schoolrondleidingen
Ook in klasverband kan het fort bezocht worden. Voorlopig richten we ons enkel op de 4de, 5de en 6de leerjaren van de lagere school.
4. Rondleiding voor blinden en slechtzienden
Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het is een boutade met veel waarheid, maar geheel niet van toepassing voor deze doelgroep. Of toch. Speciaal voor mensen met een visuele beperking lieten wij onze handen grijpen, tasten en voelen en ontdekten een andere manier om de dingen te 'bekijken' en een beeld van het fort te krijgen.
5. Nocturnes
Op zoek naar een originele en interessante activiteit en locatie om zakenrelaties te ontvangen? Wenst u personeelsleden te bedanken, te motiveren of te verwennen?
De gidsenwerking biedt bedrijven de kans om het binnenfort in speciale omstandigheden te bezoeken. Ervaren gidsen leiden u en uw gasten rond in het gebouw en serveren u met passie een flinke portie geschiedenis van stad en land, overgoten met een lokaal sausje.
Na de rondleiding is er een afsluitend bezoek aan het bezoekerscentrum. Vervolgens is er een receptie in het reduit of op een sfeervol verlichte binnenkoer.
De rondleiding start om 19.30 uur en duurt om en bij de twee uur. Daarna volgt de receptie. Om 23 uur sluiten wij af.
6. Erfgoedkoffer Groote Oorlog (vanaf 15 maart 2018)Hierin stopten wij teksten, foto's en replica's van materiaal (o.m. soldatenmutsen en helmen) uit de Eerste Wereldoorlog. We gebruiken ze bij rondleidingen, maar de koffer kan door scholen ook ontleend worden als een soort van mobiel museum.
7. Tentoonstellingen
In het bezoekerscentrum is er enerzijds een permanente opstelling over de Brialmontforten en over de Grote Omwalling, anderzijds een korte introductie over Wereldoorlog I en de forten van de buitengordel.
In een aparte ruimte hangt de tentoonstelling Sporen van de Groote Oorlog.
Dit jaar opent de tentoonstelling Hobokenaren in de Groote Oorlog. In de zomermaanden (juli - augustus) gaat een tijdelijke tentoonstelling door.
Sinds de start van onze werking, nemen wij deel aan de grote erfgoedevenementen. Voor het fort is dat in de eerste plaats de Fortengordel op de derde zondag van mei. Hier worden ook de andere verenigingen in het fort bij betrokken. Onze insteek is als steeds het monument. Er zijn dan meerdere rondleidingen, je kunt grote delen van het fort vrij bezoeken, je kunt terecht in het bezoekerscentrum waar een kleine shop gevestigd is en de kantine voorziet je van eten en drinken.
9. Open Monumentendag
Met Open Monumentendag op de tweede zondag van september, staat opnieuw het monument centraal. Je kan dan enkel bij ons terecht. Het programma van Open Monumentendag is nagenoeg identiek aan dat van de fortengordel.
Het fort van Hoboken vormt het kader voor onze eigenzinnige, niet gesubsidieerde kunstmarkt "Brialmontmartre". De naam verwijst enerzijds naar "Montmartre", de bekende wijk in Parijs en anderzijds naar Henri Alexis Brialmont, de ontwerper van de fortengordel rond Antwerpen.
De meest uiteenlopende vormen van kunst en expressie komen aan bod: schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, keramiek. Ook zang en poëzie kunnen bij ons een plaats krijgen.
Bij mooi weer bieden de binnenkoer en de droge gracht een sfeervol decor. Als het pijpenstelen regent, stellen wij binnen op. De toegang voor het publiek is gratis.
11. Fortendag
Tijdens onze Fortendag stellen Forten en werkingen zich voor aan elkaar en aan het publiek. Goede contacten maken goede vrienden. Ook particuliere verzamelaars van militaria of uitgevers van gespecialiseerde literatuur zijn welkom met hun stand.
Het fort kan vrij bezocht worden of met een gids.
12. Fortwacht
Monumentenzorg begint met opruimen en poetsen. Heel het jaar door zijn de fortwachters in de weer om het terrein netjes te houden. Het is een nooit eindigende activiteit. Elk jaar krijgen de bomen bladeren en elk jaar vallen die ook weer af. Daarnaast is er het opruimen van zwerfvuil en sluikstort.
Het smeren van sloten en hengsels, het vervangen van lampen en het ontstoppen van wc's zijn eveneens werkjes die regelmatig moeten uitgevoerd worden.
Voor meer info, contacteer ons op fortgidsen@outlook.com.