Nog tot en met 11 december 2016 loopt in het reduit van fort 8 een fototentoonstelling over de Groote Oorlog. Vijftien zwart-wit foto's vertellen elf verhalen over mensen uit de Groote Oorlog van 1914 - 1918, honderd jaar na datum.
De reeks werd gemaakt door Frank Lambrechts, professioneel fotograaf. Zijn beelden zijn scherp als een bajonet, en gaan door merg en been als een shrapnel. Heel wat zaken zijn bekend maar Frank zet ze toch nét ietsje anders in de kijker dan we doorgaans gewend zijn. De engel van Tyne Cot krijgt iets van een gebochelde demon, het houten Remembrance kruisje heeft iets monumentaals en de Pool of Peace ademt rust en vrede maar tegelijk ook onheil uit, omwille van één mijn die nog steeds wacht op haar explosie.
Een mens wordt niet echt vrolijk van deze beelden, maar na honderd jaar weten we dat de Groote Oorlog géén Frischer Fröhliger Krieg, geen Jolly Good War was maar doffe ellende met onnoemelijk veel onnodige en onschuldige slachtoffers.
Staff nurse Nellie Spindler is één van die slachtoffers. Zij verliet haar veilige thuishaven voor het front waar zij gewonde soldaten verzorgde, dicht bij de vuurlinie, want seconden konden het verschil betekenen tussen leven en dood.
Het veldhospitaal nr. 44 op de Brandhoek waar zij haar dienst deed, kreeg het op 21 augustus 1917 erg zwaar te verduren. Doordat er artilleriegranaten op de wisselsporen waren gevallen, zat er niets anders op dan de gewonden per zes te evacueren met ambulances. Stafverpleegster Spindler en twee verplegers werden tijdens hun werk verrast door een inslaande granaat. De twee verplegers waren op slag dood, Nellie verloor het bewustzijn en stierf een twintigtal minuten later. De volgende dag werd ze op Lijssenthoek Military Cemetery begraven. Haar kist werd, gedrapeerd onder de Union Jack, gedragen door zes officieren van gezondheid. Er waren, naast de vele manschappen, vier generaals, de generaal-majoor-arts van het leger en een honderdtal officieren aanwezig.
Nellie Spindler is de enige vrouw op deze begraafplaats. Haar graf staat vooraan, een beetje los van de graven van 17.000 mannen.
De tentoonstelling Sporen van de Groote Oorlog is toegankelijk op zondag van 13 tot 17 uur. Op 13 november, Fortendag, kunt u al terecht in het reduit vanaf 10 uur. De toegang is gratis.
Je bereikt het binnenfort via de Hoofdfrontweg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten