Toen het leger nog grotendeels bestond uit dienstplichtigen, haalden heel wat miliciens hun rijbewijs bij den troep. Vooral dat voor vrachtwagenchauffeur was blijkbaar in trek. En zo werd de legerdienst een beetje minder als verloren tijd beschouwd.
Op Fort 8 duiken we wat dieper in het verleden. Het fort is een deel van de fortengordel die tussen 1860 en 1865 rond Antwerpen tot stand kwam om België te verdedigen. De architect van het systeem was Henri Alexis Brialmont. Tijdens de rondleiding bekijken de opbouw van het verdedigingssysteem dat nooit in actie kwam, maar enkel als afschrikking diende.
De evolutie van de artillerie maakte dat de forten nauwelijks vijf jaar na afwerking verouderd waren. De bouw van de forten en van de nieuwe stadsomwalling was een gigantische onderneming.
Op deze werf van de 19de eeuw werden aardig wat bouwvakkers opgeleid. Leren op de werkvloer is dus niets nieuws. De rekrutering van soldaten via loting maakte dat vooral arme sloebers zonder enige scholing soldaat werden. Wie geld had en was ingeloot, kon zich immers vrijkopen. In fort 8 werd een leslokaal ingericht om analfabete soldaten te leren lezen en schrijven.
Vanaf 10 uur kan je op Erfgoeddag het fort op eigen kracht bezoeken aan de hand van een bezoekersbrochure. Die kost € 2,00 en is verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum. Maar met een gids zie je meer. Om 11, 12, 13, 14, 15 en 16 uur vertrekt een gids met max. 25 personen aan de woning van de adjudant, Schansstraat 7. Reserveren is niet verplicht maar aangewezen.
Wie wil genieten van muziek kan op de binnenkoer van het reduit terecht voor een optreden van Muzant, een duo van moeder Veerle en zoon Sebastian op viool en accordeon.
Onze mannen van Foxnov en Erfgoedgilde geven in stijfgesteven uniform dan weer net dat ietsje meer aan onze activiteit.
reservatie : 0495 27 05 19 of fortgidsen@outlook.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten