zaterdag 6 oktober 2012

Goed bezig?




Mammoet van Lier


Dag lezer,
Het eerste “echte” seizoen van de Gidsenwerking Fort 8 Hoboken loopt stilaan ten einde. Als de nog geplande rondleidingen gemiddeld evenveel bezoekers brengen als de voorbije, zullen we vlotjes de 400 halen. Een aardig resultaat toch.
Terwijl we nog twee vaste rondleidingen voor de boeg hebben en er nog minstens drie groepen worden verwacht, zijn we al volop plannen aan het uittekenen voor 2013. Waar we tot nu toe bijna altijd voor een volwassen publiek hebben gewerkt, focussen we in 2013 op het jonge volkje. We nemen eveneens al een aanloop naar de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I.
Uiteraard mag in deze nieuwsbrief geen historisch artikel ontbreken. We blijven nog even bij het onderwerp van vorig nummer, de onafhankelijkheid van België, maar dan met een focus op Antwerpen.

Kinderspel

Bij grote evenementen als de fortengordel en de Open Monumentendag krijgen wij veel families op bezoek met vooral lagereschoolleerlingen (7 à 12 jaar). Voor de gidsen is het geen gemakkelijke opdracht deze bij de rondleidingen te betrekken, want de materie die wordt verteld is niet eenvoudig. Om kinderen bij de les te houden willen we vooral aan de slag gaan met verhalen over het fort en veel minder inzoomen op het bouwtechnische aspect van de verdedigingslinie.
Een verhaal dat  er zeker bij moet is dat van de mammoet die hier in 1862 werd opgegraven. Minder spectaculair weliswaar dan de recente vondst in Rusland, maar toch belangrijk. Momenteel bevindt het skelet zich in het Natuurhistorisch Museum te Brussel, maar als het even kan, brengen we het voor een poos naar Hoboken.  

Bij een wandeling met kinderen volstaat het niet een tekst op maat te gebruiken, er moet ook  afwisseling zijn en er moet vooral actie en spanning gebracht worden.

Naast de rondleidingen wil het GenOOtschap daarom een belevingsspel voor kinderen laten ontwerpen. Het is hierbij de bedoeling in spelvorm hen één en ander over de geschiedenis van België en over het verdedigingssysteem dat met de forten rond Antwerpen werd ontworpen, bij te brengen. Avontuurlijk ja, maar dus ook educatief. De unieke situatie in Hoboken laat toe het fort te betreden vanuit de vijandelijke stellingen (bres in contrescarp), én (uiteraard) vanuit de stellingen van de verdedigers.
Spannend, educatief en competitief dus. Als het klaar is gaat u het jammer vinden dat u géén min 12-jarige meer bent.

De Groote Oorlog

Het zal geen kinderspel zijn om met de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog '14-'18 origineel uit de hoek te komen. Wij willen niet de elfenzeventigste tentoonstelling brengen met allerhande voorwerpen uitgestald in vitrines of met ingelijste foto's aan de muur. Als je in een site als het fort kunt werken, mag het wel wat meer dan een ietsje meer zijn.


Wilde trein

Voedselhulp tijdens Wereldoorlog I
Er zijn al behoorlijk wat ideeën, maar voorlopig kunnen we daar nog niets over kwijt omdat we nog niet weten met wie we na 1 januari 2013 aan de overlegtafel zitten.

Alleszins willen we zeker onze eigen gelederen versterken. Wij zoeken FORT(W)ACHTERS om rondleidingen en activiteiten te begeleiden en om op termijn fortgids te worden. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten